Rusko prý brzy zmírní sankce vůči Řecku, Maďarsku a Kypru

Moskva zřejmě brzy umožní vybraným společnostem z Řecka, Maďarska a Kypru dovážet ovoce a zeleninu na ruský trh. Na svém webu to dnes napsal vládní list Rossijskaja gazeta, podle kterého inspekce podniků ruskou kontrolní organizací Rosselchoznadzor skončí 30. dubna. Ihned poté se očekává zveřejnění předběžných výsledků.

"V Řecku a Maďarsku bude prověřena asi dvacítka společností," řekl představitel Rosselchoznadzoru Alexej Alexejenko s tím, že kontroly začínají dnes. Na Kypru čeká prověrka asi osm firem, začít by zde ale kvůli technickým důvodům měla za týden.

Rusko zavedlo odvetná opatření proti zemím EU loni v srpnu jako reakci na sankce, které Západ uvalil vůči Moskvě kvůli anexi Krymu a ruskému přístupu k ozbrojenému konfliktu na východě Ukrajiny. Ruské sankce se týkají především potravin a jejich terčem jsou vedle států EU i Kanada, USA, Austrálie či Norsko.

Řecko, Maďarsko a Kypr protiruské sankce kritizují a Moskva již počátkem roku nevyloučila možnost, že těmto třem unijním státům embargo zmírní. V březnu pak ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj uvedlo, že hledá způsob, jak ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) svůj trh pro vybrané země opět částečně otevřít.

Ruský zpravodajský kanál RT.com na začátku dubna přitom analyzoval, že sankce vůči EU a jeho zemím neskončí pravděpodobně dříve než v srpnu 2015, tedy rok poté, co byla přijata jako protiopatření na ochranu ruské ekonomiky. Ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov v této souvislosti prohlásil, že například potravinové sankce vůči Řecku mohou být zrušeny pouze v případě, že Atény opustí EU (více čtěte také zde).

Zdroj: ČT24, ČTK 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info