Soud odmítl insolvenční návrh Morávia-Chem šéfa lihové mafie

Krajský soud v Brně odmítl insolvenční návrh společnosti Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku, kterou tajně vlastnil zlínský podnikatel a šéf lihové mafie Radek Březina. Insolvenční návrh podal jednatel firmy před měsícem, závazky včetně požadavku celníků na zajištění spotřební daně vyčíslil na téměř 207 milionů korun. Odmítnutí návrhu bylo v insolvenčním rejstříku zveřejněno v pondělí. Návrh společnosti je podle soudu neurčitý a neobsahuje veškeré náležitosti, soud odmítl také tvrzení společnosti o předlužení, zjistila dnes ČTK.

"Jak zákon uvádí, o předlužení jde pouze tehdy, pokud má dlužník více věřitelů. Mnohost věřitelů je základní podmínkou úpadku. Dlužník ve svém návrhu uvádí pouze jednoho svého věřitele (byť ne zcela řádně), o dalším věřiteli dlužník neuvádí ničeho. Dlužník dále nepřipojil k návrhu ani povinné přílohy," uvedl soud v odůvodnění.

Březina v areálu Morávia-Chem prováděl falešnou denaturaci lihu, firma hrála klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem. Podle obžaloby způsobila mafie kolem Radka Březiny škodu na daních v rekordní výši 6,7 miliardy korun.

Insolvenční návrh podal jednatel Morávia-Chem Radek Menšík. "Dne 17.3. 2015 vydal Celní úřad pro Zlínský kraj další zajišťovací příkaz ve výši 54,089.865 Kč. Vzhledem k tomu, že firma již v exekuci je a je zajištěný veškerý majetek včetně zásob, došlo tímto opatřením k opětovnému úplnému zastavení činnosti firmy. Firma je v tomto okamžiku předlužena a již zastavila veškeré svoje platby závazků," uvedl v návrhu Menšík. Majetek firmy vyčíslil na 88 milionů korun.

Insolvenční řízení s firmou bylo zahájeno už na začátku března, návrh podalo vedení společnosti, které vyčíslilo závazky na 630 milionů korun. Menšík tehdy v návrhu uvedl, že celní úřad chtěl po firmě na konci ledna složení jistoty v celkové hodnotě téměř 510 milionů korun. Firma peníze v požadovaném termínu nesložila a celníci na její majetek včetně zásob nařídili exekuci. Soud však 14. března insolvenční řízení zastavil. Společnost totiž uspěla s odvoláním proti příkazu celního úřadu na složení jistoty téměř 510 milionů korun, Menšík proto vzal insolvenční návrh zpět.

Případ rozsáhlých obchodů s nelegálním lihem řeší olomoucký soud od začátku prosince. Zlínský okresní soud také v pondělí uložil Radku Březinovi dva roky za to, že v jedné z budov bývalého areálu Svitu ve Zlíně ukrýval zbraně. Za nedovolené ozbrojování mu hrozilo až pět let vězení. U soudu tvrdil, že mu zbraně v 90. letech dal do zástavy za půjčku nějaký Jugoslávec. Rozsudek není pravomocný, Březina si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info