Likérce Granette & Starorežná v čtvrtletí vzrostly tržby o 27 pct

Společnost Granette & Starorežná Distilleries, druhý největší výrobce lihovin v zemi, za první tři měsíce letošního roku zvýšila tržby včetně spotřební daně meziročně o 27 procent na 368 milionů korun. Vzrostl prodej v Česku i export, sdělil dnes ČTK generální ředitel společnosti Pavel Kadlec.

Granette & Starorežná Distilleries za první tři letošní měsíce zvýšila prodej meziročně o 20 procent na 2,5 milionu litrů. Například prodej Staré myslivecké se zvýšil o 52 procent a Vodky 42 BLEND o 82 procent. Společnost letos posiluje pozici i v gastronomii, a to díky převzetí distribučních značek Berentzen, Puschkin, SKKY vodka či rum Appleton.

Firma letos nechala certifikovat výrobní závod v Prostějově normou FSSC 22000. \"Jedná se o mezinárodní standard pro bezpečnost potravin, který je uznán organizací Global Food Safety Initiative. Jeho certifikace je akceptována obchodními řetězci jako dostatečný důkaz o zajišťování bezpečnosti potravin ze strany výrobce, tedy i naší,\" uvedl Kadlec.

Loni likérce Granette & Starorežná Distilleries vzrostly tržby včetně spotřební daně o šest procent z 1,262 miliardy korun v roce 2013 na 1,342 miliardy korun. \"Naše společnost se dostala na úroveň roku 2011 a smazala dvěstěmilionový propad, včetně spotřební daně, který zaznamenala při prohibici,\" řekl Kadlec. Firma Granette & Starorežná se už předloni zotavila z dozvuků metanolové aféry. V roce 2013 její tržby vzrostly o 11 procent po předchozím poklesu v roce 2012, kdy se snížily o desetinu.

Tuzemský trh s lihovinami se loni podle Kadlece stabilizoval, přičemž klesl prodej v gastronomickém sektoru a naopak se zvýšil odbyt prostřednictvím obchodních řetězců. Likérka Granette & Starorežná zvýšila především prodej vodek a tuzemáku, což Kadlec částečně přisoudil i tomu, že se podařilo potlačit nelegální výrobce alkoholu. Tržbám prostějovské likérky loni pomohly také novinky, jako jsou například ochucené vaječné likéry nebo produktová řada Hanácká.

Více než desetinu produkce firma vyváží do dvou desítek zemí, přičemž polovina exportu připadá na Slovensko. Nyní chce likérka výrazně zvýšit vývoz do Chile a celé Jižní Ameriky, kde roste poptávka po jejích likérech. Vedení společnosti Granette & Starorežná má v hledáčku i Čínu.

Společnost Granette & Starorežná Distilleries vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než stovka produktů, například Stará myslivecká, Starorežná či Hanácká vodka. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info