Zetor chce nalákat americké farmáře, nabídne jim nejsilnější traktor

Brněnský Zetor nabídl další vábničku zámořským farmářům. Od konce dubna je u amerických prodejců moravského traktoráře k mání doposud nejvýkonnější model z nabídky firmy. Traktor Forterra s výkonem 150 koňských sil je určen na pole velkého zemědělského byznysu a míří k profesionálním farmářům. Hlavním argumentem v boji s konkurencí mají být hospodárnost a česká cenovka.

„Cílem bylo představit silný traktor se čtyřválcovým motorem a provozními náklady, které při stejném výkonu nenabídne žádný šestiválcový stroj,“ uvádí technický šéf David Kollhammer. Firma se tak snaží zvýšit šance na jednom z klíčových vývozních trhů a motivovat farmáře k obměně autoparku skrze nákladové úspory. Za hranicemi končí kolem devadesáti procent výroby Zetoru.

Do konce příštího roku plánuje brněnský podnik podle svých vyjádření rozšířit výrobu o stroje s výkonem až 200 koní. Srdcem výkonnějších modelů mají propříště být motory německé firmy Deutz. S globálním hráčem v oblasti užitkových motorů si byznysmeni z Líšně plácli v závěru loňského roku. Celkem by měl Zetor do konce příštího roku zdvojnásobit počet modelových řad na šest.

Zetor roste

Podle poslední známé výsledkové zprávy za rok 2013 Zetor utržil přes 4,5 miliardy korun a prodal více než 4600 traktorů, udal tak o pět procent méně strojů než o rok předtím. Vydělal však více, zisk před zdaněním vzrostl o sedm procent na 323 milionů korun.

Na amerických a kanadských polích se české stroje objevují už od roku 1970. Většina strojů našla zákazníky ve Spojených státech, Velké Británii, Maďarsku či Polsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info