Ministr Jurečka po jednání s prezidentem Evropské mléčné rady Romualdem Schaberem: Jsme připraveni řešit případné kolísání cen na trhu s mlékem

O vývoji na trhu s mlékem po ukončení režimu mléčných kvót v Praze jednal ministr zemědělství Marian Jurečka s prezidentem Evropské mléčné rady Romualdem Schaberem. Shodli se, že po ukončení mléčných kvót v EU může docházet ke kolísání cen mléka.

„Stabilita produkce živočišných komodit, zejména sektoru mléka, je jedním z našich hlavních cílů, na který se zaměřujeme například při vyčleňování peněz na podpory a dotace. Připravujeme zvláštní opatření na podporu dobrých životních podmínek v chovech dojnic a také národní dotační tituly pro sektor mléka týkající se například režimů jakosti. Ceny mléka klesají, výroba se zvyšuje, proto vidím řešení v tom, aby se v rámci EU hledal odbyt produkce mléka mimo evropský trh. Je třeba podpořit proexportní aktivity,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Producenti mléka se mohou i díky tzv. mléčnému balíčku sdružovat v producentské organizace a společně vyjednávat nad rámec pravidel hospodářské soutěže až o 33 % národní produkce mléka oproti původním 15 %. K 1. 4. 2015 byla v ČR uznána pouze jedna organizace producentů mléka. Producenti se budou také učit využívat nástrojů na řízení rizik, které na domácím trhu nebyly příliš rozšířené. V případě výrazných výkyvů na trhu může EU rozhodnout o využití nástrojů záchranné sítě v rámci Společné organizace trhu.

Ministerstvo zemědělství se snaží napomáhat i odbytu mléka a mléčných výrobků na zahraničních trzích, a to nejen při zajišťování účasti na předních světových potravinářských výstavách, ale i finančně například při zajištění programů propagace zemědělských produktů spolufinancovaných z prostředků Unie.

„Pro udržitelnou produkci mléka je základem cena, která pokryje průměrné výrobní náklady. Takové ceny chceme dosáhnout sjednocením výrobců pod společnou organizaci, abychom vytvořili silnou protistranu ke koncentrovanému mlékárenskému průmyslu a řetězcům. Je potřeba zavést pružné kontroly objemu vyráběného mléka, aby bylo možné snadněji přizpůsobit nabídku poptávce,“uvedl prezident Evropské mléčné rady Romuald Schaber.

Evropská mléčná rada je organizace, která sdružuje producenty mléka ze 14 zemí EU - Rakouska, Belgie, Chorvatska, Dánska, Francie, Německa, Irska, Itálie, Lotyšska, Litvy, Lucemburska, Nizozemska, Španělska, Švédska a také ze Švýcarska. Zastupuje přes 100 000 producentů mléka.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info