Dvě pětiny obchodníků s tabákem loni podle ČOI porušily předpisy

Dvě pětiny obchodníků s tabákem kontrolovaných loni Českou obchodní inspekcí (ČOI) porušily předpisy. Nejčastěji se jednalo o čachry s cenou a kvalitou zboží. ČTK to dnes oznámil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Problémem jsou podle něj hlavně stánky. Kontroloři rozdali pokuty v celkové výši přesahující osm milionů korun.

Inspekce za loňský rok provedla 3041 kontrol zaměřených na povinnosti stanovené zákonem o spotřebních daních pro nabídku, prodej a skladování tabákových výrobků. Přímo porušení zákona o spotřební dani sice kontroloři odhalili jen ve 20 případech, ale zjistili i řadu dalších prohřešků. Dohromady přišli na porušení předpisů při 1221 kontrolách, což je více než 40 procent z celkového počtu prověrek.

Nejčastěji obchodníci překročili zákon o ochraně spotřebitele, když zákazníky řádně neseznámili s cenou nabízených výrobků. Podle zákona například nesmí chybějící nebo neúplný údaj o ceně vzbudit v kupujících zdání, že bylo zboží zlevněno nebo že je do ceny zahrnuto něco navíc, přestože tomu tak ve skutečnosti není. Často také obchody podle ČOI porušily zásady poctivosti prodeje, mezi které zákon počítá třeba prodej zboží ve správné jakosti a hmotnosti či dodržování cenových předpisů.

"Celkové výsledky kontrolní akce opět potvrzují, že stánkový prodej představuje vzhledem k dalším četným zjištěným nedostatkům dlouhodobý problém. Proto bude pozornost České obchodní inspekce i nadále zaměřena na monitorování a kontrolu této rizikové oblasti trhu," sdělil mluvčí ČOI.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info