Sněmovna zamítla krajský návrh proti privatizaci státních lesů

Středočeský kraj neuspěl ve Sněmovně s novelou lesního zákona, která měla zabránit až na výjimky privatizací státních lesů. Dolní komora normu zamítla už v úvodním kole hlasy poslanců vládních klubů ANO a KDU-ČSL a opozičních TOP 09 a Starostů a ODS.

Kabinet novele vytkl, že neobsahuje výjimky z převodů státních lesů, což by mohlo ztížit její praktické využití. "Zákaz by se neměl například vztahovat na restituční převody nebo na převod lesních pozemků ve vlastnictví státu do vlastnictví vyšších územních samosprávných celků pro účely výuky na středních lesnických školách," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který zamítnutí prosadil.

Středočeská předloha uváděla pouze to, že "za zcizení se nepovažují odůvodněné směny pozemků" a scelování, zarovnání nebo prodej odloučených lesních pozemků. Středočeský hejtman Miloš Petera předlohu hájil. "Lesy, to není jen výroba dřeva. Jsou to i vodní zdroje a další komodity, které se v lese nacházejí," podotkl.

Pravicoví poslanci ale normu označovali za zbytečnou. Poukazovali na to, že privatizace nejsou věcí zákonodárného sboru, ale vlády.

K prosazení takzvané nezcizitelnosti státních lesů se kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázal ve vládním prohlášení. Vláda ale chce dát přednost zpracování vlastní normy, a to i z toho důvodu, že Středočeši úpravu dostatečně nezdůvodnili a odkazují jen na "praktické zkušenosti".

red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info