A je to tady, rostou! Na Hlinecku jsou i kováři

Houbařská sezona začala, alespoň to tvrdí hlinecký mykolog Jiří Laštůvka „Kudláček". Můžeme tak i v letošním roce seznamovat čtenáře v rubrice Kudlova houbařská hlídka, jaké druhy hub se v našich lesích objevují. Dejme „Kudláčkovi" slovo:

O víkendu jsem se rozjel na různá místa našeho okresu a zkoušel nalézt nějakou hřibovitou houbu. Je pravdou, že vloni jsem našel první kováře 29. dubna, letos rostou, jako skoro každý rok. Kolem poloviny května vždy nalézám kováře, křemenáče, kozáka či klouzka. Letos to jsou kováři a lištičky. Ten den jsem navštívil tři místa a každé urodilo.

O víkendu jsem se rozjel do zdejších lesů, ale velké sucho a vyšší nadmořská výška žádného kováře nenadělila ani jiné houby. Objevilo se na pařezech pouze několik hlenek.

Na polovinu tohoto týdne meteorologové hlásí déšť. Jestliže se jim předpověď splní a zaprší, mohli bychom se koncem května či začátkem června těšit z prvních hřibovitých nálezů!

V našem okrese nyní roste zmiňovaný kovář, liška obecná, čirůvka májovka, závojenka podtrnka, kališník obecný, čapulky bahenní, zvoneček uhelný, objevil se první pavučinec, různé druhy helmovek a hlenky. Heřmanoměstsku rostou límcovky vrásčitoprstenné Stropharia rugosoannulata, jinak je všude velké sucho.  

Autor: Romana Netolická

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info