Lesy ČR vypíšou v červnu tendr na lesní práce a těžbu za 2,7 miliardy korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) hodlá přibližně v polovině června vypsat pětiletý tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2016. Odhadovaná hodnota lesních prací je 2,73 miliardy korun. Objem pětileté těžby by měl být 5,4 milionu metrů krychlových dřeva. Na dnešním setkání s lesnickou odbornou veřejností to řekl obchodní ředitel LČR Radovan Srba. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Hlavní změnou v chystaném tendru je zvýšení soutěžených územních jednotek na 57 z 33 jednotek soutěžených loni v tendru 2015+. Podnik chce drobením jednotek udržet konkurenci mezi zájemci o zakázky a umožnit získání kontraktu více uchazečům, a to i z řad menších podniků. Smlouvy budou LČR podepisovat výhradně s vítězi tendrů. Jediným hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, bude nabídnutá cena.

V současné době má podnik území rozdělené do více než 140 jednotek a jeho cílem je dostat se během pěti let postupně na území rozdělené na více než 200 jednotek. Při zavedení nynějšího systému v roce 2012, kdy se takzvaným senátním způsobem začala každý rok soutěžit přibližně pětina lesů podniku, bylo území rozděleno na 117 jednotek. Roční těžba dřeva u LČR se pohybuje kolem osmi milionů metrů krychlových.

Z 57 jednotek v tendru 2016+ se bude na 36 soutěžit takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a dřevo si následně obchoduje. U čtyř jednotek bude zakázka na těžbu s prodejem dřeva a u zbývajících 17 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce. Podle generálního ředitele LČR Daniela Szóráda by se jen pěstební práce měly v cílovém stavu soutěžit asi na 75 jednotkách.

Do zadávací dokumentace tendru 2016+ a uzavíraných smluv podnik promítne závěry práce čtyř pracovních skupin, které byly ustaveny loni a byly složené ze zástupců LČR, ministerstva zemědělství, lesnických a dřevařských sdružení a akademické obce. Závěry z jednání komisí se promítly například do úpravy takzvané indexace cen, podle níž se v průběhu kontraktu mění ceny dříví. Komise mimo jiné řešily i počet jednotek a dobu kontraktů.

Osm smluv získal Agrofert

Vítězem posledního tendru 2015+ se stala firma Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011), která z 33 soutěžených kontraktů získala osm smluv. Za Unilesem se umístila firma LST s pěti kontrakty a firmy PETRA a Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty. Celkem si 32 kontraktů rozdělilo 12 subjektů. Tendr na jedné jednotce byl zrušen.

Lesy ČR loni zvedly čistý zisk o 70 procent na dosud nejvyšších 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun. Do státního rozpočtu by měl podnik letos ze svých volných peněz odvést přes osm miliard korun.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info