Souhrn událostí uplynulého dne – 21.5. 2015

Horské lesy tíží těžké kovy, severní Čechy a Moravu zase toxické látky

Celkem 120 lokalit po celé České republice posloužilo v uplynulých letech týmu vědeckých pracovníků ke zmapování kontaminace lesních půd těžkými kovy a organickými látkami dlouhodobě zatěžujícími životní prostředí. Vznikl tak unikátní soubor dat, včetně mapových výstupů, který napomůže v praxi při hodnocení úrovně znečištění lesních půd a při dalších krocích v ochraně lesních ekosystémů.

Incoma GfK: Češi letos koupí přes internet potraviny za 5,5 mld.

On-line trh s potravinami v Česku v letošním roce vykáže tržby až 5,5 miliardy korun. Loni Češi utratili na internetu za potraviny, včetně alkoholických nápojů a cigaret, 4,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadu společnosti Incoma GfK pro ČTK. Na tuzemském trhu letos plánuje expanzi několik internetových obchodů s potravinami.

Vědci budou na šesti kontinentech zkoumat vliv hmyzu na lesy

Tým vedený českým vědcem bude na šesti kontinentech zkoumat vliv hmyzu na lesní vegetaci. Projekt získal od evropské rady pro výzkum grant 92 milionů korun. Skupina, kterou vede Vojtěch Novotný z českobudějovického biologického centra akademie věd, bude pracovat v Česku, Japonsku, Ghaně, Panamě nebo Papue - Nové Guineji.

Přenesenou daňovou povinnost chce MF od července rozšířit

Ministerstvo financí navrhuje od července nařízením vlády rozšířit přenesenou daňovou povinnost, tzv. reverse charge, na další zemědělské plodiny. Cílem je sjednotit režim se Slovenskem tak, aby se zabránilo přesunu daňových podvodů do Česka. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info