Šampionem Festwine je Chardonnay z Vinařství Maděřič

Šampionem jedenáctého ročníku mezinárodní soutěže vín Festwine je Chardonnay pozdní sběr 2013 z Vinařství Maděřič. V soutěži bylo 78 vinařství a celkem 392 vzorků vín. Porota vzorky hodnotila 19. a 20. května ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, řekli organizátoři.

Festwine jako jedna z mála soutěží umožňuje vinařům nahlédnout do bodování a od porotců získat vyjádření k jejich hodnocení. Vedle nalévání vín z karaf odlišuje soutěž od řady ostatních i speciální dekantace, v jejímž rámci si vinaři mohli u přihlášených vín určit, po jakou dobu před ochutnávkou a hodnocením mají být otevřená, aby se co nejlépe rozvinula jejich vůně a chuť.

"Jedním z poslání a cílů soutěže je poskytnout všem vystavovatelům zpětnou vazbu o tom, kdo jak jejich vína hodnotil. Chceme tak podpořit odborný dialog - aby měli vinaři možnost nahlédnout do bodování svých vzorků a od jednotlivých porotců získat přímou zpětnou vazbu," řekl organizátor soutěže Tomáš Vican.

Nejvíce zastoupenými odrůdami byly letos Sauvignon a Ryzlink Rýnský. Více než polovina, tedy 226 přihlášených vzorků vín pochází z loňské sklizně. "Ročník 2014 byl sice náročný a komplikovaný, v soutěži se ale sešlo opravdu to nejlepší, co se vinařům podařilo vyrobit," dodal Vican.

Kromě absolutního vítěze porota vybrala i nejlepší vína v dalších kategoriích. Pohár za nejvýše ohodnocené víno v kategorii vín speciálních získal například Ryzlink Rýnský slámové víno 2013 z Vinných sklepů Lechovice. Nejlépe hodnocenou kolekcí jsou vína z Vinařství Ilias.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info