Ministerstvo zemědělství přidá ještě letos na prevenci boje proti nákazám prasat a drůbeže 350 milionů korun

Dotace z národních zdrojů pro chovy drůbeže a prasat se zvýší. Rozpočet Nákazového fondu letos stoupne z původně plánovaných 600 milionů o dalších 350 milionů korun. Příspěvky dostanou farmáři na činnosti, které přispívají k ozdravení prasat a drůbeže a zabraňují šíření infekčních nákaz v chovech.

Nákazový fond určený na prevenci onemocnění prasat a drůbeže letos vzroste na celkem 950 milionů korun.

„Přidáme chovatelům na dotacích 350 milionů korun, které jsme ušetřili na výdajích Ministerstva zemědělství v uplynulých letech. Peníze z Nákazového fondu pomůžou uhradit náklady na činnosti, které zamezí například respiračnímu onemocnění u prasat nebo salmonelóze u drůbeže,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Konkrétně mohou chovatelé prasat a drůbeže dotace využít například na dezinfekci, deratizaci, laboratorní rozbory účinnosti provedené dezinfekce nebo ošetření krmiva a napájecí vody.

„Nakažlivá onemocnění prasat a drůbeže znamenají pro zemědělce velké ztráty a snižují jejich rentabilitu a konkurenceschopnost. Zabránit šíření nemocí v chovech je finančně náročné. Proto chceme částečně uhradit náklady spojené s prevencí nákaz. I to je jeden ze způsobů, jak podpořit živočišnou výrobu, která patří k našim prioritám,“ uvedl Jurečka.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info