Babiš opět vytáhl do boje o maso do státních rezerv

Jeden z největších tendrů Správy státních hmotných rezerv na dodávku zásob potravin za zhruba devadesát milionů korun přilákal dva zájemce. Jedním z uchazečů o zakázku, v níž se hraje o tisíc tun mraženého masa, je společnost Animalco, která maso dodávala i v minulosti a je součástí Agrofertu miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Jméno druhého zná jen vyhlašovatel soutěže. Tendr správa opakuje. Loni totiž nakonec vyřadila tři ze čtyř zájemců a soutěž zrušila.

„Zatím můžeme sdělit pouze, že se přihlásily dvě firmy. Nyní zasedne hodnotící komise, která posoudí kvalifikace, následně uváží splnění požadavků zadavatele a nakonec tendr vyhodnotí,“ uvedl mluvčí správy Jakub Linka. Hrubý odhad, pokud nebude nutné si vyžádat další dokumenty, je, že vítěz by mohl být vybrán do patnácti pracovních dní.

„Animalco se tohoto tendru účastní. Podali jsme řádně přihlášku a nyní čekáme na zveřejnění výsledků,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Předchozí tendr přitom Animalco napadlo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jednou z podmínek totiž byl požadavek, aby měl zájemce o zakázku vlastní skladovací mrazicí prostory. Nikoli jen pronajaté, jako mělo Animalco. V novém tendru tento požadavek není. Může se jej tak účastnit i firma, která prokáže, že má mrazírny pronajaté alespoň na dobu trvání smlouvy se správou rezerv.

„V podmínkách soutěže nebylo tentokrát nic, co by nám bránilo se přímo účastnit. Nenarazili jsme na žádné diskriminační ustanovení, jako v případě předchozího tendru,“ dodal Hanzelka.

Nový systém skladování

Významnou změnou je i nový systém skladování masa. Potraviny v rezervách se totiž musí kvůli spotřební lhůtě obměňovat. Dříve stát průběžně od dodavatele nakupoval čerstvé zboží a to staré prodával zpět, často však za velmi nevýhodných podmínek. Nově bude stát platit pouze za úschovu masa. Jeho obměnu bude muset zajistit dodavatel bez toho, že by státu cokoli navíc fakturoval. Tendr na maso je součástí snahy správy rezerv postupně zvýšit stavy potravin v rezervách, které podle dostupných údajů stačí jen na několik dní a někdy ani to ne – na rozdíl od pohonných hmot, které vydrží na minimálně devadesát dnů.

Postupně tak správa hodlá najít například dodavatele šedesáti tun čočky, devadesáti tun rýže, 180 tun masových konzerv či 3500 tun sušeného a 500 tun kondenzovaného mléka.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info