Supermarkety ve Francii už nesmí vyhazovat jídlo, musí ho dát charitě

Francouzští poslanci jednomyslně schválili zákon, který má učinit přítrž plýtvání potravinami ve velkých obchodních řetězcích. Neprodané jídlo již nebudou moci ničit, ale budou ho muset dávat dobročinným organizacím či zemědělcům jako krmivo pro zvířata.

Francouzská dolní komora zákaz plýtvání potravinami v obchodech a jejich záměrné ničení schválila ve čtvrtek v noci velice neobvyklým jednomyslným stanoviskem. Zákon, který poslanci přijali, zakazuje stávající praxi řady velkých obchodních řetězců, kdy je neprodané jídlo záměrně ničeno.

„Je skandální vidět, jak se do popelnic u supermarketů společně s ještě stále poživatelným jídlem lije bělidlo,“ citoval list The Independent socialistického politika Guillauma Garota, který zákon připravil. Legislativa zakazující likvidaci neprodaných potravin je součástí širších snah francouzské vlády omezit v následujících deseti letech plýtvání potravinami, vysvětluje deník.

Zákon je však součástí většího legislativního balíku věnovaného energetice a životnímu prostředí a aby byl definitivně schválen, musí ho poslanci odsouhlasit jako celek, upřesňuje server Business Insider. Pakliže poslanci balík zákonů schválí, bude se jím ještě zabývat Senát.

Pokud by zákon začal platit v podobě, jak ho nyní schválili poslanci, měly by obchody o rozloze více než 400 metrů čtverečních povinnost uzavřít do července příštího roku smlouvu s některou z charitativních organizací a neprodané potraviny jí odevzdávat. Neprodané jídlo by mohlo být také využito jako krmivo pro zvířata, případně na výrobu kompostu. Za porušení těchto nařízení by hrozilo až dvouleté vězení a pokuta 75 tisíc eur (asi 1,87 milionu korun).

Iniciativu omezit záměrné ničení neprodaných potravin vítají ekologické organizace i charity a aktivisté nabádají k přijetí podobných opatření také v dalších zemích. Představitelé supermarketů nicméně namítají, že je chybou cílit toto nařízení pouze na velké řetězce, které se podle nich na plýtvání potravinami podílejí pouze z 5 procent, píše Business Insider.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info