Kam se ztrácí naše půda? Na to odpoví Selské slavnosti na jižní Moravě…

Logistická centra, průmyslové areály, obytné domy na původně zemědělské půdě – zábory velmi kvalitní půdy, které právě v ČR nejvíce ubývá… Ale také degradace půdy související s velkoplošným, průmyslovým zemědělstvím… Tato zásadní témata budou hlavní náplní dalšího letošního semináře, pořádaného Asociací soukromého zemědělství u příležitosti Mezinárodního roku půdy pod názvem „Kam se ztrácí naše půda?“. Uskuteční se v sobotu 6. června na Ekofarmě Jalový dvůr v Heršpicích na Vyškovsku a doplní ho v pořadí druhé Selské slavnosti pro rodiny s dětmi.  

Půldenní seminář bude zahájen ve 12 hodin praktickou prezentací půdního profilu, kterou zajišťuje hlavní odborný partner letošních seminářů ASZ – společnost PRP Technologies. Další program bude probíhat již tradičně formou přednášek a diskusí s nejrůznějšími odborníky na danou problematiku, zástupci státní, nevládní a akademické sféry, ale i samotnými sedláky a vlastníky půdy.

Zejména rodinám s dětmi bude určen skutečně bohatý celodenní doprovodný program, který si budou moci užít společně s prohlídkou prostor celé farmy, mnoha druhů i netypických hospodářských zvířat a nákupem kvalitních potravin a výrobků od farmářů a řemeslníků z okolí.

Ke zhlédnutí stojí i nádherné okolí ekofarmy, která se nachází na úpatí Ždánického lesa, zasazena do údolí tří strání. Nabízí tak již několik let ideální podmínky především k chovu ovcí, koní, ale i dalších druhů hospodářských zvířat. Je i stále vyhledávanějším centrem aktivit spojených se zvířaty pro děti, mládež i celé rodiny za účelem prohloubení jejich vztahu k přírodě. Součástí ekofarmy je i rybník, který slouží ke sportovnímu rybolovu. Výhodou dvora jsou ubytovací kapacity využívané při organizovaných akcích, přímo v areálu vítá návštěvníky také stylová hospůdka. 

Děti tak budou mít možnost využít projížděk na koních a ponících či kočárem taženým oslíky. Připravena pro ně bude ve spolupráci se společností Park tři věže naučná stezka národního

bohatství, řemeslná stezka či historická vesnička. Nebude chybět ani celodenní žonglérský workshop, historický šerm, fireshow, malování na obličej, vystoupení skupiny Myš & Maš a další zajímavý program. 

Společně s hlavním partnerem letošních Selských slavností - Komerční bankou, si vás i vaše rodiny dovolujeme na tuto akci co nejsrdečněji pozvat.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Slavnosti Jalový dvůr

Program Ekofarma Jalový dvůr

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info