Mrazy vinnou révu nepoškodily, úroda by mohla být bohatá

Úroda vinné révy by mohla být letos bohatá. Zimní mrazy, ani tzv. ledoví muži, tedy jarní mrazíky v polovině května, jí neublížily, řekli dnes ČTK zástupci Svazu vinařů ČR. Vinice tak přečkaly nejobávanější část roku bez problémů. I přesto bude záležet na počasí v létě, například loni kvůli silným dešťům napadla révu plíseň, nakonec se proto sklidilo pouze 90 procent vinic. Hniloba byla v některých případech extrémně rychlá, hrozny shnily i za tři dny.

"Můžu potvrdit, že jarní mrazíky, vlastně ani zimní mrazy, žádné nebyly, takže poškození je nula procent," řekl výkonný ředitel svazu Martin Půček, podle nějž nyní panuje sušší počasí, které ale vinicím neškodí, protože vinná réva má hluboké kořeny. S ním se shoduje i viceprezident svazu Josef Svoboda, podle kterého bude k dobré úrodě třeba teplého počasí, sucha a slunečního svitu.

Někteří vinaři využívají meteostanice, na kterých sledují srážky a vlhkost ve vinici. "Jakmile hodnoty dosáhnou určitých hodnot, je třeba okamžitě zbystřit a zasáhnout. V tu chvíli totiž úrodu ohrožuje plíseň," uvedl Stanislav Hrabal za spolek Velkobílovičtí vinaři.

Sklizeň vinných hroznů v ČR loni podle údajů Českého statistického úřadu (ČS)U) meziročně klesla o 15 procent na 63.533 tun. Pěstitelé v Čechách a na Moravě podle statistiků loni sklízeli hrozny z 15.783 hektarů, zhruba o 130 ha větší plochy než v roce 2013. Hektarový výnos činil 4,03 tuny, proti předloňsku byl nižší o 0,74 tuny.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info