SZIF bude na webu zveřejňovat i fyzické příjemce dotací

Od neděle 31. května si zájemci budou moci na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) najít seznam jmen lidí, kteří čerpali státní nebo evropskou zemědělskou dotaci. Dosud na něm byly informace pouze o právnických osobách. ČTK to dnes sdělila mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Úřad se tak snaží o větší transparentnost, kterou mu přikazuje evropská legislativa. "Žadatel o dotaci je předem seznámen se skutečností, že v případě schválení jeho projektu nebo žádosti bude jako příjemce zveřejněn s uvedením druhu a výše vyplacené podpory," vysvětlila Nováková.

U právnických osob bude v seznamu název společnosti a obec, u fyzických osob jejich jméno a okres. Pokud bude dotace nižší než 1250 eur (přibližně 34 tisíc korun), objeví se na webu jenom identifikační kód.

V seznamu zatím budou data za fiskální rok Evropské unie 2014 (tedy od 16. října 2013 do 15. října 2014), za rok přibudou další roční informace.

Nyní se dá ze seznamu vyčíst, že největší dotaci za fiskální rok 2014 v hodnotě 568 milionů korun získal Státní pozemkový úřad. Následoval státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (102,5 milionu) a třetí největší sumu (přes 71 milionů korun) pak dostala společnost Agro - Měřín.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info