Minipivovary si stěžují na přílišné množství kontrol

S rostoucím počtem minipivovarů, kterých je v Česku k začátku června 283, zřejmě stoupá i zájem státních kontrolních orgánů o ně. Tvrdí to alespoň šéf Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Vlna kontrol se podle něj zvedla zejména v posledních týdnech a hraničí až se šikanou, tvrdí. „V každém okrese je přístup státních orgánů jiný, ale v některých to hraničí se snahou blokovat činnost minipivovarů,“ uvedl Šuráň.

Ten kritizoval zejména celní správu. Podle něj činí minipivovarům potíže při získávání potvrzení o tom, že jsou daňovým skladem se zbožím podléhajícím spotřební dani.

K tomu správa podle Šuráně vyžaduje potvrzení o bezdlužnosti minipivovaru od banky, od níž si přitom mnozí začínající minipivovary berou úvěry na rozjezd, takže tuto podmínku nemohou splnit.

Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale tvrdí, že speciální pozornost fenoménu poslední doby nevěnuje. „Žádná mimořádná kontrolní akce v posledním období neprobíhá,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspektoři se podle něj do kontrol pouští standardně na základě hodnocení rizika u provozoven, případně na základě podnětů od spotřebitelů a dalších subjektů z vnějšku.

Hrad představí 70 minipivovarů
Pražský hrad bude příští víkend místem čtvrtého festivalu minipivovarů, který nabídne zájemcům produkci sedmi desítek nejmenších producentů piva. Akce na Pražském hradě je na rozdíl od dalších podobných akcí degustační, takže každý ze 140 vzorků bude nabízen pouze v množství 0,75 decilitru. Místo obvyklé obsluhy u stánků pak budou na místě přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info