Souhrn událostí uplynulého dne – 4.6. 2015

Stanovisko Zemědělského svazu ČR ke zvyšování minimální mzdy

Na posledním jednání se Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) zabývala zvyšováním minimální mzdy v ČR. Minimální mzda v České republice činí v současné době 9 200 Kč. A původně existovala dohoda tripartity na zvyšování minimální mzdy o 500 Kč ročně, což ale v loňském roce sama vláda nedodržela, když ji zvýšila o 700 Kč.

Zemědělci mají plné sklady mléka. Další vylévání do polí prý ale nehrozí

Méně než 8 korun za litr, pod tuto hranici se v červnu dostaly výkupní ceny mléka. To je sice pro spotřebitele dobrá zpráva, ale mlékárnám se hromadí zásoby neprodaných výrobků a začíná se mluvit dokonce o krizi na trhu s mlékem. Opakování situace z podzimu 2009, kdy na protest proti nízkým výkupním cenám vylévali zemědělci tisíce litrů mléka do polí, ale prý nehrozí.

Evropská komise schválila Operační program Rybářství 2014 - 2020. Čeští rybáři z něj získají přibližně 1,1 miliardy korun

Evropská komise schválila OP Rybářství 2014 - 2020, který připravilo Ministerstvo zemědělství. Čeští produkční rybáři z něj budou v příštích šesti letech čerpat dotace například na zařízení pro chov ryb nebo modernizaci a výstavbu zpracoven ryb.

Jurečka: Stát bude kontrolovat pravdivost označení českému původu

Stát chce na potravinářských výrobcích kontrolovat pravdivost označení českého původu. Řada reklamních nápisů na obalech je pro spotřebitele matoucí. Na konferenci Samoška to dnes uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info