Počasí letos jahodám přeje, letošní úroda v Holešově je dobrá

Počasí letos jahodám zatím přeje. Na farmě společnosti Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která je největším pěstitelem jahod ve Zlínském kraji, se v těchto dnech naplno rozbíhá samosběr. Jahody z Holešova plní i tržnice ve městech kraje. Letošní úroda vypadá velice dobře, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Jaroslav Valenta.

"Měli jsme strach z jarních mrazů, ale ty nepřišly nebo byly velmi malé. Jahody nám nazrály, teď se jen bojíme, aby nepřišly kroupy," řekl Valenta. Na holešovské farmě sběrači každoročně sklidí mezi šesti až deseti tunami jahod na hektar plochy, letos by se sklizeň podle Valenty měla blížit k těm lepším rokům.

Vaklima jahody pěstuje na deseti hektarech půdy, na třech hektarech ale má novou výsadbu, která ještě neplodí. Firma využívá moderní technologie včetně zavlažování a ochranných fólií. Sadbu dováží z Nizozemska. Samosběr začal už na konci května. Naplno se však rozjel až tento týden. "Letos to začalo dříve, i když počasí nebylo úplně nejteplejší," uvedl Valenta.

Ceny podle něj Vaklima udržuje na podobné úrovni jako loni. Kilogram jahod při samosběru přijde podle kvality a velikosti plodu na 55 až 65 korun, jahody na džem na 40 korun. Na tržištích v desítce okolních měst a obcí stojí kilogram jahod z Holešova na 80 až 110 korun. Přes sezonu firma zaměstnává asi 60 lidí. Roční obrat Vaklimy je asi 3,5 milionu korun.

Valenta se pěstování jahod věnuje od roku 1990. Na nynějším místě je pěstuje 16 let. Farmu se však snaží přesunout do blízkého okolí, aby si půda odpočinula a v budoucnu na ní bylo opět možné dosáhnout vysokých výnosů. Ovocnářská unie registruje podle svého webu v Česku 12 velkých pěstitelů jahodníku, kteří dohromady obhospodařují 75 hektarů půdy.

Autor: ČTK

www.ctk.cz 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info