Plantážemi se line vůně - Bulharsko se pustilo do sklizně růží

V Bulharsku je právě teď v plném proudu sklizeň růží. Země vede celosvětovou produkci růžového oleje - přísady parfémů, jíž mnozí připisují léčivé účinky. Na světě existují jen dva druhy růží, ze kterých se dá olej vyrábět. Právě jednomu z nich – růži damascénské – se v Bulharsku daří jako nikde jinde. Země vyrábí 70 procent vonného oleje na světě.

Nasbírané květy se musí co nejrychleji dopravit do nedaleké haly, kde se pozvolnou destilací přeměňují na esenciální olej neboli růžové zlato. K získání necelého litru jsou potřeba až čtyři tuny lístků. Jde tak o jednu z nejluxusnějších přírodních surovin. Bulharský růžový olej je oblíbený především u výrobců kosmetiky a parfémů, v posledních letech se také stále hojněji využívá ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. "Poptávka po bulharském růžovém oleji stále roste i díky tomu, že je považován za nejlepší ve světovém měřítku," říká Nikolaj Něnkov, majitel továrny na růžový olej Galen-N.

Mezi květnem a červnem dají plantáže práci až 40 tisícům Bulharů. Kilogram oleje se na světovém trhu prodává za v přepočtu skoro 200 tisíc korun. Některé kultury mu připisují afrodiziakální účinky, jiné zase léčivé. Užívá se i jako antidepresivum. V růžovém oleji se skrývá až 300 chemických látek - nejdůležitější je ale bezesporu ta, která má na svědomí jeho vůni.

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info