Zetoru loni klesly tržby i zisk, v Česku ale podíl na trhu stoupl

Jednomu z největších středoevropských výrobců zemědělské techniky, brněnskému Zetor Tractors, loni klesly celkové tržby o pět procent na 3,74 miliardy. Rovnou o pětinu se snížil čistý zisk, a to na 225,4 milionu korun. Přesto považuje vedení firmy loňský rok za jeden z těch lepších – vždyť před sedmi lety po začátku globální ekonomické krize se tradiční výrobce potýkal se ztrátami, omezováním výroby a výrazným propouštěním.

„Hlavními důvody poklesu hospodářského výsledku byly pokles počtu prodaných traktorů v důsledku ekonomicko-politické situace a vlivem cyklicity evropských dotací a zvýšení materiálové náročnosti výroby traktorů z důvodů náběhu vyššího emisního stupně pro motory traktorů,“ uvedl předseda představenstva Martin Blaškovič. Loni Zetor prodal 4178 traktorů, což bylo o desetinu méně než o rok dříve, 480 kusů traktorových komponentů a 108 zákaznických motorů.

„Výší tržeb potvrdil Zetor Tractors své postavení jedné z největších firem zabývající se výrobou zemědělské techniky ve střední a východní Evropě. V ČR dosáhl Zetor Tractors nejlepšího tržního podílu za posledních šest let a stal se na domácím trhu jedničkou,“ dodal Blaškovič.

Většina produkce do zahraničí

Na zahraniční trhy loni směřovalo 83 procent celkové produkce. Mezi nejvýznamnější destinace, do kterých loni zamířily traktory, patří kromě tradičních trhů jako je Česko, Polsko, USA, Skandinávie, Slovensko nebo Velká Británie, také Litva, Maďarsko, Irsko a Bulharsko.

Rok 2014 znamenal pro firmu i představení nového produktu, a to modelu Zetor Forterra HD, který se svým výkonem 150 koní zařadil mezi nejsilnější a nejlépe vybavené traktory v portfoliu značky Zetor. Na vývoji dalších Zetor pracuje - loni pokračovaly práce mimo jiné na modelové řadě traktorů o výkonu 160 koní se šestiválcovým motorem.

Letos by chtěl Zetor prodat 4061 traktorů a utržit 3,98 miliardy při dosažení výsledku před zdaněním ve výši 183 milionů korun. Na výsledku se bezpochyby projeví i skutečnost, že Zetor v květnu ukončil výrobu ve svém havlíčkobrodském závodě, kde pracovalo více než osm desítek lidí.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info