AFP: Ve Francii se vydali na tažení proti plýtvání potravinami

"Začínal jsem zcela sám. Jako Forrest Gump běžím úplně sám a lidé se ke mně pak připojují," říká Arash Derambarsh. Nečekaný úspěch jeho tažení proti plýtvání potravinami jej povzbudil a tak hodlá rozšířit svou kampaň na celou Evropu, píše agentura AFP.

Pětatřicetiletý muž, který se narodil ve Francii rodičům uprchnuvším z Íránu po islámské revoluci, má ambice jako Robin Hood: snížit hlad ve světě a zabránit supermarketům ve vyhazování neprodaných potravin.

"Nechci, aby byl hlad problémem. Možná si pomyslíte, že to je naivní, ale to, co navrhuji, je realistické," zdůrazňuje.

Na počátku stála letos v lednu petice na internetových stránkách change.org/, kterou za čtyři měsíce podepsalo přes 200.000 lidí. Mladý pravicový radní na západním předměstí Paříže Courbevoie, kde je obchodní čtvrť La Défense, dosáhl prvního vítězství.

Francouzští poslanci 21. května ve vzácné shodě odhlasovali zákon zakazující velkoobchodům, které jsou ve Francii značně mocné, vyhazovat či znehodnocovat neprodané potraviny ze svých prodejen. Pod pohrůžkou pokuty až ve výši 75.000 eur (přes dva miliony Kč) budou muset nyní supermarkety a hypermarkety o více než 400 metrech čtverečních uzavírat dárcovské smlouvy s některou charitativní organizací.

Tato iniciativa má zvláštní význam v zemi, kde každý obyvatel ročně vyhodí v průměru 20 až 30 kilogramů potravin. Tyto ztráty se odhadují na 12 až 20 miliard eur (325 až 520 miliard Kč).

Pro Arashe Derambarshe je příští etapou Evropa: příští týden svou petici rozšíří na celou Evropskou unii a bude požadovat, aby byl francouzský zákon také zákonem platným v celé unii. "Podporuje mě mnoho poslanců, jak na levici, tak na pravici," ujišťuje.

Počátkem roku byl přijat v Elysejském paláci. Vysvětluje, že se mnoho chudých rodin ocitá mimo působení potravinových bank, a to buď ze studu nebo proto, že nesplňují podmínky pro poskytnutí pomoci. "Někteří jsou zkrátka příliš bohatí na to, aby mohli být chudí," říká a poukazuje na to, jak těžko vycházejí s penězi ti, kdo žijí jen z jedné minimální mzdy, která je ve Francii 1500 eur (40.000 Kč).

Tento zákon však není po chuti distributorům. "Zákon se míjí svým účelem, protože se týká jen velkoobchodu, který představuje jen pět procent plýtvání s potravinami," uvedla francouzská federace velkoobchodu. "Zákazy jsou sice hezké, ale je také třeba organizovat shromažďování vyřazených potravin," zdůrazňuje Michel Edouard Leclerc, majitel supermarketů E. Leclerc, jedněch z největších ve Francii. Podle něho je třeba vybavit charitativní asociace mrazícími a chladícími zařízeními a kamiony.

Od New Yorku po Kodaň se začaly objevovat podobné iniciativy: restaurace nabízející pokrmy uvařené z potravin zachráněných z popelnic, kurzy vaření pro občany, kde se mají naučit potraviny lépe využívat.

Jedno francouzské sdružení, Les Gueules cassées, sváží z 5000 supermarketů v zemi potraviny, které neodpovídají standardům, jako jsou ovoce a zelenina nejrůznějších tvarů, a které by se jinak vyhodily. "Taková potravina je stejně dobrá jako jiné, má jen malý defekt, ale to nic nemění na chuti a navíc stojí o 30 až 50 procent méně," zdůrazňuje jeho zakladatel Nicolas Chabanne. Zájem projevilo už 17 zemí, včetně Japonska a Brazílie.

Pěstitel třešní na jihu Francie Nicolas Bez se vrátil k ruční sklizni plodů, protože už nechtěl přihlížet, jak se ovoce mechanizovanou sklizní ničí. "Když pěstitel čeká celý rok, než mu strom přinese ovoce, pak je pro něho těžké něco vyhazovat," svěřil se.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info