Na oběžnou dráhu Země odstartuje další družice z programu Copernicus. Přinese nová data o životním prostředí

Už v pondělí 22. června, v brzkých ranních hodinách odstartuje do kosmu v pořadí druhá z pěti plánovaných družic vyvíjených v programu EU Copernicus. Na Zemi bude posílat bezplatně další data o životním prostředí. Na oběžnou dráhu Země bude vypuštěna z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně 22. června ve 3:52 SELČ.

Copernicus je evropský program pro monitorování životního prostředí, jehož gestorem je v České republice Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo dopravy. Družice Sentinel se zaměřují na snímkování zemského povrchu, ale také na služby, které napomáhají rozhodování v oblasti životního prostředí.

Od roku 2014 je možné bezplatně využívat data z družice Sentinel 1 získaná při snímkování pevniny, moří ale i polárních oblastí. Získaná data z družice jsou dostupná v krátkém čase, což může hrát pro Českou republiku klíčovou roli při jejich využití v oblasti krizového řízení. Data mohou pomoci například při předpovídaní povodní nebo sledování dopadu klimatických změn.

Družice Sentinel 2 bude tematicky navazovat na mise Landsat, SPOT a bude pořizovat multispektrální obrazová data celkem ve 13 pásmech s prostorovým rozlišením 10, 20 a 60 metrů v závislosti na vlnové délce. Celková šířka záběru snímku je 290 km, časové rozlišení bude 5 dní. Data z družice Sentinel 2 jsou svými parametry ideální pro monitorování vegetace, např. sledování zdravotního stavu vegetace nebo klasifikace lesních porostů a mapování krajinného pokryvu. Stejně tak jako družice Sentinel 1 bude i Sentinel 2 vybavena laserovým komunikačním terminálem, díky kterému bude družice moci využívat systém EDRS (European Data Relay System) umožňující poměrně rychlé získání pořízených dat. Díky tomuto systému se předpokládá využití dat v oblasti krizového řízení, např. pro monitorování lesních požárů, dlouhodobého sucha apod.

V rámci programu Copernicus probíhá aktuálně celoevropská soutěž Copernicus Masters pro odbornou veřejnost. Jedná se o pátý ročník soutěže, která nabízí letos 300 000 eur v peněženích odměnách, přístup k datům i síti důležitých kontaktů, finanční podporu pro začátek podnikání a další možnosti za nejlepší projekty založené na práci s družicovými daty. Projekty a nápady na aplikace založené na družicových datech lze do soutěže přihlásit až do 13. července. Více o soutěži najdete na tomto odkazu.

Programu Copernicus a využívání jeho dat i služeb zejména v oblasti životního prostředí se věnovalo 4. české uživatelské fórum Copernicus, které 12.–13. května pořádala CENIA, česká informační agentura životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo dopravy, více informací najdete na tomto odkazu.

Více o programu Copernicus a družici Sentinel 2 najdete na tomto odkazu a na této internetové adrese.

Kontakt pro média:

Jana Taušová

zástupkyně tiskové mluvčí MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info