Moravští vinaři získali tři ze sedmi titulů šampiona na Slovensku

Moravští vinaři získali tři ze sedmi titulů šampiona na mezinárodní vinařské soutěži Muvina v Prešově. Své kategorie vyhráli Vinařství Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku, CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a Vinařství LAHOFER. V tiskové zprávě to dnes uvedl Vinařský fond. Soutěž skončila v sobotu.

Titul šampiona mezi sladkými víny získalo Veltlínské zelené 2011 ledové víno z CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice. Šampionem bílých suchých vín se stalo Rulandské bílé - Sauvignon moravské zemské víno 2012 z Vinařství Valihrach. Mezi ostatními bílými víny porotu nejvíce zaujala Pálava 2012 výběr z hroznů z Vinařství LAHOFER.

Podle ředitele Vinných sklepů Valtice Davida Šťastného v současné době existuje spousta různých vinařských soutěží, Muvina ale patří v regionu k nejprestižnějším. "Získat šampiona na takto významné tradiční výstavě je tedy pro nás obrovské ocenění a zároveň velký závazek," uvedl Šťastný.

Vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku uvedl, že prešovská soutěž má větší prestiž než řada tuzemských. Valihrach sám vyváží jen minimum své produkce do zahraničí. "To se týká i Slovenska. Není ale možné ustrnout, proto je porovnání s ostatními na soutěžích důležité," uvedl.

Celkem odborná porota v Prešově hodnotila 362 vín z 12 zemí světa. V množství udělených medailí byly nejúspěšnější Vinné Sklepy Lechovice, které si přivezly čtyři medaile.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info