Další rodinná farma se letos otevře veřejnosti na Chrudimsku

Organizace spojených národů se rozhodla upřít v letošním roce pohled lidstva k půdě a vyhlásila jej Mezinárodním rokem půdy. Cílem této iniciativy je zejména zvýšit povědomí veřejnosti a odpovědných orgánů o důležitosti ochrany půdy a jejího udržitelného obhospodařování. Asociace soukromého zemědělství, která se tématu půdy a její ochrany věnuje dlouhodobě, proto v jeho rámci pořádá přímo na statcích svých členů šest Selských slavností určených jak odborné veřejnosti, tak lidem z obcí a měst, a to včetně naučného a zábavného programu pro rodiny s dětmi.

Ten bude velmi bohatý, připravený ve spolupráci s osvědčenou společností Park tři věže, chybět nebude ani možnost prohlídky hospodářství či nákupu farmářských produktů. Součástí každé akce však bude i půldenní seminář, zaměřený vždy na jedno konkrétní a zásadní téma týkající se půdy. Bude probíhat formou přednášek a diskusí s nejrůznějšími odborníky na danou problematiku, zástupci organizací, ale i samotnými sedláky a vlastníky půdy.

„Několik akcí tohoto typu jsme na statcích našich členů uspořádali již v loňském Mezinárodním roce rodinných farem. Jednoznačně se potvrdilo, že čeští sedláci, kteří hospodaří na rodinných gruntech, se mají čím pochlubit a že širokou veřejnost možnost lépe poznat tento typ hospodaření velmi láká. Čtyř celodenních slavností se vloni zúčastnilo téměř 20 tisíc návštěvníků,“ vysvětluje předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík a dodává: „Sedláci se dnes stávají hybnou silou ve všech oblastech zemědělské politiky, kterou se může náš stát chlubit jako přínosnou pro zlepšení účinné ochrany krajiny a především půdy. Kde jinde proto uskutečnit semináře spojené s tématikou půdy než právě na statcích?“  

Třetí letošní Selská slavnost se uskuteční v sobotu 4. července na farmě rodiny Zitkových ve Vlčnově u Chrudimi, která v roce 2006 obsadila stříbrnou příčku v prestižní soutěži Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku.

Tradici soukromého hospodaření, která sahá až do roku 1548, zde obnovil jako vůbec první v okrese – v roce 1990 Miloslav Zitko. Povedlo se mu to natolik, že dnešní moderní farma již

v ničem nepřipomíná zdevastovaná stavení, na kterých se podepsalo čtyřicet let socialistického zemědělství. Hospodaření na 430 hektarech půdy se zde nyní věnuje jeho syn Jiří za pomoci svého bratra, který zároveň provozuje autodopravu. Zabývají se pěstováním obilnin, řepky, hrachu, cukrové řepy a kukuřice pěstované na zrno.  

Návštěvníci červencových Selských slavností si tak kromě prostor farmy budou moci prohlédnout i moderní zemědělskou techniku a pro porovnání i tu historickou, používanou před mnoha lety. Nebude chybět ani celodenní projekce dokumentárních filmů se zemědělskou tématikou ve speciálním kinostanu, vystoupení mažoretek a dechové kapely. Raritou farmy je přímo ve dvoře umístěná největší dřevěná socha svatého Václava na koni v České republice, zapsaná v České knize rekordů.

Pro děti budou kromě výstavky mnoha druhů hospodářských zvířat připraveny naučná stezka národního bohatství, řemeslná stezka, historická vesnička, herna pod širým nebem, bubnování se šamanem, šermířské souboje, vystoupení skupiny Myš a Maš, malování na obličej, balónkování, vědomostní soutěž o lákavé ceny a další zajímavý program.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Foto01) V letošním roce se jak odborné, tak laické veřejnosti opět otevírají statky členů Asociace soukromého zemědělství ČR v různých koutech republiky. Fotografie je z loňské první slavnosti na Galloway farmě v Roupově na Plzeňsku.  

Foto02) Třetí letošní Selská slavnost se uskuteční 4. července na farmě rodiny Zitkových ve Vlčnově, která v roce 2006 obsadila stříbrnou příčku v prestižní soutěži Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku.

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá její činnost vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova. Více informací na www.asz.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info