Ministerstvo zemědělství vybralo agrodiplomaty, kteří pomohou obchodníkům hledat exportní příležitosti

První zemědělské diplomaty do Ruska, Číny, Saúdské Arábie a Srbska vyšle Česká republika letos na podzim. Pozice na Ukrajině nebude tento rok obsazena kvůli nestabilní politické situaci, nicméně se tam do budoucna s agrodiplomatem počítá. Noví diplomaté, kteří se nyní začínají připravovat na své působení v zahraničí, budou mít za úkol aktivně pomáhat našim zemědělským a potravinářským producentům a obchodníkům hledat exportní příležitosti.

„Vybrané země, ve kterých budou působit naši agrární diplomaté, pro nás představují nejvýznamnější obchodní partnery mimo Evropskou unii. Mají zároveň předpoklad hospodářského růstu, a tudíž i exportního potenciálu pro české výrobky.To, že začnou na vybraných zastupitelských úřadech pracovat diplomaté, kteří se zaměří na zemědělství a potravinářství, považuji za historický krok naší proexportní politiky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V červnu první zemědělští diplomaté absolvují přípravné školení na Ministerstvu zemědělství. V otevřeném výběrovém řízení byli vybráni Nikola Hrušková (Rusko), Pavel Svoboda (Srbsko + další země Západního Balkánu), Vladimír Randáček (Čína) a Eduard Řeháček (Saúdská Arábie s přesahem na ostatní země Arabského poloostrova). Všichni mají zkušenosti s mezinárodním obchodem, a to jak na úrovni státních institucí (pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu, CzechTrade, Ministerstva zahraničních věcí), tak i v soukromém sektoru (Madeta, a.s.). Školení bude zaměřeno na seznámení se s činností resortu zemědělství a potravinářství, bude také zahrnovat návštěvy jednotlivých nevládních organizací a vybraných podniků aktivních v proexportu.

Formálně budou zemědělští diplomaté podřízeni Ministerstvu zahraničních věcí, respektive velvyslanci ČR v dané zemi. Metodicky však budou vázáni na Ministerstvo zemědělství. Odhadované finanční náklady jsou zhruba 3,5 milionu korun ročně na jednu pozici.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info