Ovoce a zelenina vypěstovaná v Česku je stále žádanější

Zájem o českou zeleninu a ovoce u zákazníků roste. Podle farmářů i obchodníků si Češi čerstvé potraviny z tuzemských polí oblíbili a vyhledávají je v regálech obchodů čím dál častěji. Zemědělci proto zvětšují osevní plochy, a to má vliv i na konečné ceny. Například kilo česneku zlevnilo o několik desítek korun.

Vojtěch Sýkora založil rodinnou farmu v Máslovicích u Prahy před čtyřmi lety na zelené louce. Tehdy osel jeden hektar. Teď už hospodaří na šestnácti a zeleninu prodává nejen na farmě, ale i do velkých obchodních řetězců. "Ročně vypěstujeme kolem sto tun dýní a co se týče česneku, tak tam se to pohybuje kolem pěti až šesti set kilo," říká farmář Sýkora.

Tuzemský česnek, vyšlechtěný v Čechách, se vrátil jak do českých domácností, tak i na česká pole. Vojtěch Sýkora ho stejně jako většina farmářů sklidí do 14 dnů, usuší a pak prodá. Čeští farmáři zasadili loni česnek na více než čtyři sta hektarech půdy a sklidili ho téměř dva tisíce tun. To bylo o více než tři sta tun více než v předchozím roce. To má pak vliv na ceny česneku v českých obchodech. Předloni se český česnek prodával za 200 korun za kilogram, letos je to až o 70 korun méně.

"Českého česneku jsme třeba před dvěma roky prodali necelých 20 tun, v loňském roce už to bylo přes 30 tun, takže ten objemový nárůst byl větší než 35 procent," upřesňuje mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.

Nejen český česnek, ale i ostatní tuzemskou zeleninu a ovoce zákazníci vkládají do košíků častěji. S dlouhým nákupním seznamem chodí nakupovat Laura Havlínová a právě české potraviny preferuje. "Sice jsou dražší, ale myslím si, že jsou kvalitnější, jsou u nás vyrobený, nebo vyrostou u nás. Nikde se neválejí při převozu," říká zákaznice Laura Havlínová.

Jenže zvýšený zájem o českou zeleninu a ovoce podle agrárníků někteří obchodníci zneužívají a mnohdy vydávají za české potraviny i ty z dovozu. "V květnu je prodáván takzvaný český česnek, který vlastně v té době může mít maximálně nasazeno na ty jednotlivé palice a nemůže být uzrálý," upozorňuje mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Obchodníkům pak za podobné nekalé praktiky hrozí sankce.

Zdroj: ČT24

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info