Polní den ÚKZÚZ 2015 s hlavním tématem ochrany půdy

Dne 18. 6. 2015 se na zkušební stanici ÚKZÚZ v Lípě u Havlíčkova Brodu konal Polní den ÚKZÚZ 2015, jehož mottem byla půda a její úrodnost.

Pozvání přijali významní zástupci resortu zemědělství, jmenovitě náměstek ministra zemědělství pan Jindřich Šnejdrla a další vrcholní zástupci MZe, MŽP, SPÚ, SZIF, ČIŽP, přední představitelé univerzit i představitelé zemědělských nevládních organizací, zemědělské praxe a samozřejmě i odborníci z hostitelského Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Akci zahájil Daniel Jurečka, ředitel ÚKZÚZ, který ve svém úvodním slově uvedl téma ochrany půdy a její úrodnosti, které ÚKZÚZ považuje za jedno z nejdůležitějších. Zmínil nutnost zachování tohoto přirozeného zdroje pro civilizaci, půdy, která poskytuje lidstvu zajištění nejen potravinové soběstačnosti, ale i dalších důležitých životních potřeb.

Náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla v úvodu omluvil nepřítomnost pana ministra Mariana Jurečky a ve své zdravici zdůraznil trvalý zájem MZe o problematiku půdy. Projevem důležitosti tohoto tématu je mj. založení Oddělení ochrany půdy přímo v rámci Kabinetu ministra (pozn. pod Odborem strategie a trvale udržitelného rozvoje). Taktéž zmínil potřebnost ochrany půdy v souvislosti se zábory.

O dotačních nástrojích pro zachování půdní úrodnosti Společné zemědělské politiky (SZV) hovořil ředitel Odboru environmentálních podpor PRV David Kuna, který přednesl prezentaci náměstka Pavla Sekáče, jež se z pracovních důvodů nemohl akce na poslední chvíli zúčastnit. V prezentaci uvedl stanovené klíčové úkoly ochrany půdy, zaměřené na již zmiňovanou úrodnost aprevenci vodní eroze. Část věnoval přímým platbám, kontrolám podmíněnosti včetně standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy a greeningu. V souvislosti s Programem rozvoje venkova (PRV) uvedl cílená opatření ekologického zemědělství (EZ) a agroenvironmentálně -klimatická opatření jako integrovaná produkce, zatravňování, biopásy. Závěrem svého příspěvku uvedl příklady úspěšných realizací.

Ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová navázala na předchozí příspěvek informacemi o procesu komplexních pozemkových úprav. Informovala o krocích, které jsou nastaveny, a které mají přispět k ochraně a zúrodnění půdního fondu. Zmínila část Programu rozvoje venkova, týkající se pozemkových úprav na období 2014-2020, kdy jsou preferovány projekty s polyfunkčním řešením s důrazem na protierozní, protipovodňovou ochranu území, zmírnění dopadu sucha a zvýšení ekologické stability krajiny. Dále systém monitoringu eroze zemědělské půdy a hodnocení bonity půdy, jejíž sledování je v souvislosti se zemědělskou půdou využíváno právě pro zmíněná protierozní a protipovodňová opatření.

O problému úbytku podzemních vod, způsobném vlivem klimatických změn dále hovořil viceprezident AK ČR Václav Hlaváček. Ve svém příspěvku zmínil Generel vodního hospodářství krajiny, komplex řešení chování k půdě a vodnímu režimu, na kterém včetně AK ČR spolupracuje několik dalších institucí jako VÚMOP, SPÚ, VUT-Ústav vodního hospodářství krajiny, MENDELU, ČMHÚ a další. Dále zmínil nezbytnost toho, aby byla dána při prodeji půdy přednost vlastníka půdy, podnikajícího na této půdě, což by vedlo ke stabilizaci zemědělství. K tomu by měla přispět i novela zákona 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu.

Miroslav Florián, ředitel Sekce zemědělských vstupů ÚKZÚZ se zamýšlel nad příčinami současného neutěšeného stavu v nakládání s půdou. Zdůraznil strategický význam zemědělství a nastínil některé zásadní problémy, které poškozují půdní úrodnost. Kriticky hodnotil fungování dotačního systému a navrhnul posílení titulů, které mají prokazatelně pozitivní vliv na půdu. Konstatoval, že rolí zemědělství není jen produkce, ale také péče o krajinu a půdu, a to péče řádných hospodářů. Svou prezentaci uzavřel apelem na odpovědnost a prozíravý přístup, neboť je naší povinností zanechat dostatek úrodné a živé půdy pro další generace.

Druhá část semináře byla věnována upoutávkám na komentované prohlídky polních pokusů na zkušební stanici Lípa, zaměřených na výživářské pokusy, pokusy EZ, odrůdové pokusy a prohlídku půdní sondy.

Úvodem této části představil zkušební stanici v Lípě její vedoucí Jiří Petr (viz příloha).

O dlouhodobém stacionárním pokusu EZ, který je prvním systematickým sledováním vlivu EZ na půdu, výživu a pěstování rostlin hovořil ředitel Sekce rostlinné výroby Jiří Urban (ÚKZÚZ). Představil pokus, který je založen celkem na 5 zkušebních stanicích ÚKZÚZ a bude průběžně odpovídat na strategické otázky a nové výzvy v zemědělství i na otázky zemědělské praxe. „Pokusy ekologického zemědělství jsou založeny v i ve státních pokusných stanicích v celé Evropě. Metodika našeho pokusu je však i v mezinárodním kontextu nová a jeho výsledky budou žádané a směnitelné v rámci mezinárodní spolupráce, kterou ÚKZÚZ na poli zemědělského zkušebnictví má", uvedl. Pokus byl založen jako náhrada končících pokusů s dusíkatým hnojením.

Pokusy na výživářské bázi na zkušební stanici v Lípě představila Michala Smatanová, vedoucí Oddělení výživy rostlin (ÚKZÚZ). Jedná se o tři druhy pokusů, a to pokus zaměřený na sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin, kdy se v šestém osevním sledu hodnotí stupňované hladiny živin od roku 1972. Dále pokus zaměřený na ověření různých systémů organického hnojení, kdy polní zkouška ve třetím osevním sledu od roku 1994 ověřuje možnost minimalizace, případně úplné vynechání minerálních hnojiv, s cílem prokázat možnou náhradu těchto minerálních hnojiv organickými hnojivy a porovnat jejich vzájemnou účinnost.

Třetím druhem pokusů je porovnání účinnosti digestátů s různými typy hnojiv při hospodaření ve zranitelné oblasti, kdy se v pátém pokusném roce se porovnává účinnost dvou typů digestátů, kejdy, kompostu a LAVu aplikovaného v bilanční dávce. Hodnotí se výnos a kvalitativní vlastnosti sklizňových produktů. Posuzovány jsou změny na agrochemické a fyzikální vlastnosti půdy (viz příloha).

Polnímu hodnocení kvality půdy a hodnocení pedologické sondy se věnovali hosté, z Masarykovy univerzity Milan Sáňka a Jaroslav Záhora z Mendlovy univerzity. Součástí jejich přehlídky v terénu byly dvě prezentace u půdní sondy. V první prezentaci byly na půdním profilu demonstrovány konkrétní půdní podmínky v dané oblasti, byl proveden popis diagnostických horizontů a zařazení půdy podle Taxonomického klasifikačního systému půd. U každého horizontu bylo provedeno ukázkové hodnocení půdních vlastností v terénu a byly popsány potenciální degradační faktory půd. Druhá prezentace byla zaměřena na problematiku hnojení, zejména vlivu vysokých dávek dusíku na půdní úrodnost z dlouhodobého pohledu. Byly vysvětleny mechanismy koloběhu dusíku a ostatních živin v přirozených podmínkách a v podmínkách intenzívního zemědělství a byly zdůrazněny negativní dopady vysokých dávek dusíku na ekologické funkce půdy.

Informacemi o zkouškách užitné hodnoty (ZUH), jejichž výsledky poskytují objektivní a nezávislé informace o významných hospodářských vlastnostech odrůd a jejich vhodnost pro půdně-klimatické podmínky ČR, uzavřel blok upoutávek vedoucí Oddělení ZUH Tomáš Mezlík (ÚKZÚZ). Pro účastníky semináře byly připraveny komentované prohlídky těchto pokusů u bramboru, triticale, žita, ječmene a řepky ozimé (viz příloha).

Z pořádaného semináře vyplývá nejen priorita státu (konkrétně i vlády ČR) v oblasti zemědělství, včetně postoje státních i nestátních institucí, které se významnou měrou podílejí na nastavení systému opatření, která by měla vést k ochraně a zachování úrodnosti půdy v ČR. ÚKZÚZ svými výsledky dlouhodobě poskytuje zejména odborný a informační servis pro MZe a MŽP, případně pro další relevantní orgány státní správy. Závěry diskuse však poukázaly i na fakt vnímání oboru zemědělství veřejností, kdy je často vnímán jako málo perspektivní i na fakt, že v dnešní době se často stává oborem vzdalujícím se od „hospodaření" a v mnoha případech je podřízen krátkodobému efektu (okamžitá maximalizace zisku).Je tedy důležité si uvědomit, že zemědělství je strategickým oborem, a to nejen z pohledu produkce kvalitních potravin, ale poskytováním dalších společenských benefitů.

Seminář se opět setkal s velkým zájmem (přes 200 účastníků) a kladnou odezvou. Již nyní pro vás plánujeme na začátek příštího roku další seminář, kdy "půda", konkrétně důležitost organické hmoty, bude jeho hlavním tématem. V roce 2017 by se v režii ÚKZÚZ měla uskutečnit mezinárodní konference u příležitosti 25 výročí trvání monitoringu půdy v ČR.

Fotogalerie

Zpracovala: Ivana Kršková, PR

Zkušební stanice Lípa

Upoutávka - Pokusy na výživářské bázi

Upoutávka - Užitná hodnota odrůd

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info