Ekologičtí oskaři znají své vítěze. Bodovala i firma Country Life s přebudovaným JZD

* Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá též jako ekologický oskar, ocenila čtyři nejlepší inovativní projekty z oblasti ekologie.

* Do sedmého ročníku se letos přihlásilo 373 projektů, v kategorii firma uspěla společnost Country Life.

* O hlavním vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím hlasování.

  • Firma Country Life přebudovala za posledních 10 let areál zkrachovalého JZD v Nenačovicích u Berouna do podoby multifunkčního areálu, v němž prodává biopotraviny a poskytuje i další služby. Například z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, prostor kravína posloužil jako sídlo společnosti, balírna či pekárna.

    I díky tomu získala společnost ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, známé jako ekologický oskar. Cena v tuzemsku vyzdvihuje nejlepší inovativní projekty z oblasti životního prostředí a úspory energie. Společnost Country Life vyhrála v kategorii Firma. O výsledcích rozhodla komise pod záštitou Akademie věd ČR.

    Za vítěze v kategorii Obec porota určila projekt základní školy Karla Malicha v Holicích. Ta je vůbec první veřejnou pasivní stavbou v České republice.  V kategorii Mládež komise ocenila sdružení Tereza, které již od 90. let v České republice koordinuje programy ekologického vzdělávání určené mládeži. V kategorii Kutil si prvenství odnesl Pavol Floriš se svým unikátním zařízením pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie.

    Letošní sedmý ročník přilákal rekordní počet autorů ekologických projektů. "Celkem se nám do soutěže přihlásilo 373 projektů, což je nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže," říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika.

  • Z doposud vybraných projektů může veřejnost vybírat hlavního vítěze. Hlasovat je možné do 20. září na internetových stránkách ekologickyoskar.cz nebo zasláním SMS. Celkový výherce bude znám v říjnu.

    Minulý rok získala ekologického oskara v kategorii Kutil dobrovolnická akce Ukliďme Česko zaměřující se na mapování a úklid černých skládek. Za myšlenkou webového portálu zmapujto.cz stojí spolek Ekosmák. Ten již odhalil více než tři tisíce nelegálních skládek. Projekt ocenila i veřejnost během hlasování.

  • Kateřina Adamcová - redaktorka

     

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info