Rusko zvažuje další odvetu, chce omezit dovoz cukrovinek i květin

Moskva uvažuje o dalším omezení dovozu západního zboží. Televizi Rossija 24 to sdělil ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Nové restrikce, které vznikají jako odpověď na protiruské sankce EU kvůli Ukrajině, by podle něj mohly zahrnovat dovoz cukrovinek, konzervovaných rybích produktů a květin. Podle předsedkyně horní komory ruského parlamentu Moskva při přípravě odvetných sankcí musí přihlížet ke stanovisku Maďarska, Řecka a Kypru.

„Skutečně uvažujeme o dalších návrzích ohledně sankčního seznamu,“ sdělil podle agentury Reuters Tkačov.

Evropská unie v pondělí prodloužila své hospodářské sankce proti Rusku do konce ledna 2016. Premiér Dmitrij Medveděv již oznámil, že připravuje žádost adresovanou prezidentu Vladimiru Putinovi o analogické šestiměsíční prodloužení ruského embarga na dovoz západního zboží. V přípravě je rovněž podle premiéra usnesení vlády s výčtem komodit, které budou ruským sankcím podléhat.

Moskva ocení postoj Maďarska i Řecka

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes agentuře TASS řekla, že při přípravě odvetných sankcí musí Rusko přihlížet ke stanovisku Maďarska, Řecka a Kypru. Podle šéfky Rady federace jde o státy, „s nimiž Rusko udržuje dobré hospodářské a politické styky“. Matvijenková soudí, že Moskva by měla ocenit dlouhodobě odmítavé stanovisko těchto tří evropských států k protiruským sankcím vyhlášeným EU.

Sankce trvají od léta

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří na východě Ukrajiny, které však ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje.

Nynější ruské embargo, zavedené loni jako odpověď na západní sankce, zakazuje dovoz vybraných potravin ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska. V současnosti na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info