Podnik Lesy ČR dal práci nezaměstnaným

Sezónní práce jsou v plném proudu. Státní podnik od dubna nabídl pracovní místo více než čtyřem stovkám uchazečů o zaměstnání na úřadech práce. Sto sedmdesát z nich možnost využilo.

Noví zaměstnanci provádějí jednoduché opravy. Udržují lesní cesty, altány a odpočinková místa, čistí les a příkopy od odpadků, likvidují černé skládky a věnují se pomocným činnostem. V předchozích letech jsme tyto činnosti často z kapacitních důvodů odkládali,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Nabídku vykonávat veřejně prospěšné práce v lesích, které spravuje státní podnik, letos dostaly více než čtyři stovky uchazečů o zaměstnání. Pracovní poměr podnik uzavřel se 170 lidmi, kteří pracují na 45 organizačních jednotkách Lesů České republiky – na lesních správách a závodech. Fluktuace nepřekročila patnáct procent. „Šlo nám hlavně o uplatnění nezaměstnaných lidí, kteří díky svému nízkému vzdělání nenajdou pracovní místo. Z tohoto pohledu jsem spokojený,“ uvedl generální ředitel Szórád.

Největší zájem o sociální program Lesů ČR projevují lidé v severočeských regionech. „Loni jsme tento model vyzkoušeli v Krušných horách, letos v celé republice. Sezónní práce skončí v říjnu. Pak vyhodnotíme výsledky a rádi bychom v daném režimu pokračovali i v dalších letech,“ dodal Daniel Szórád.

Sociální program podnik avizoval na počátku letošního roku ve své „Koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2019“. Cíl byl jasný - zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou v sezóně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas. Podnik Lesy ČR chce do roku 2019 zaměstnat na veřejně prospěšné sezónní práce kolem 500 lidí.

V Hradci Králové, 24. června 2015

  • Mgr. Eva Jouklová
  • Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: 725 257 900
  • E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

* Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

* Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info