Výzkumný ústav pokračuje v testování pitelnosti českého piva

Sérií pokusných workshopů pokračuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský ve zjišťování, zda je české pivo pitelnější než jeho zahraniční obdoby. Hodnotitelé na nich porovnávají, jaké pivo se jim pije lépe a snáze. Letos se již uskutečnila tři setkání. A nyní se uvažuje o zapojení zahraničních hodnotitelů, protože čeští mohou být na tuzemský mok více zvyklí, řekla ČTK tajemnice ústavu Věra Hönigová.

Výsledky pokusů chce výzkumná organizace podrobněji představit po prázdninách. Podobné testy byly již v roce 2013 kritizované Nejvyšším kontrolním úřadem, kdy získal ústav na projekt zkoumání pitelnosti podporu ze strany ministerstva zemědělství. Nyní již není samostatným projektem, vysvětlila Hönigová. Podle ní je součástí série zkoumání, ve kterých se zjišťují senzorické vlastnosti piva, testují se odrůdy sladovnického ječmene, které by mohly být výhodné pro pěstování v ČR. Ročně stojí projekty přibližně sedm milionů korun. Částečně jsou financovány pivovary a šlechtiteli, institucionální podporu mají od ministerstva zemědělství.

Podle dosavadních výsledků je české pivo skutečně pitelnější než zahraniční piva typu pils. Tedy více láká k dalšímu napití, ale zároveň také zabraňuje konzumentovi, aby se cítil přesycený, i když vypije větší objem tekutiny, uvedla Hönigová.

NKÚ na konci roku 2013 kritizoval projekt Vypracování optimální metody pro stanovení pitelnosti českého piva, v rámci kterého měl jeden příjemce za pět let získat dotaci 13 milionů korun. "Po dvou letech ministerstvo projekt přestalo podporovat, ale ve smlouvě o ukončení podpory zavázalo příjemce dotace jen k tomu, aby publikoval jeden článek v odborném tisku a sepsal metodiku na stejné téma," uvedl tehdy úřad. Za to dostal příjemce dotaci větší než pět milionů korun. Ministerstvo tvrdilo, že peníze poskytlo oprávněně. Výzkumníci nyní z tehdejší práce vyšli. "Metodiku máme certifikovanou, ministerstvo zemědělství ji uznalo," pravila Hönigová.

Výzkumný ústav je akciovou společností. Podle výroční zprávy za loňský rok drží největší podíl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (32,93 procenta), pětinu akcií vlastní Plzeňský Prazdroj, následují Pivovary Staropramen (8,67 procenta) a další pivovary a sladovny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info