Plyn, špunty do uší a jde se na hraboše

Neobvyklou metodu v boji proti hlodavcům zkoušejí ovocnáři na Jičínsku. Místo běžně používaných jedů pouštějí do země směs plynů, která vybuchuje. Hrabošům, kteří okusováním kořenů stromků sadařům způsobují škody, detonace ničí chodby. Navíc zabíjí i samotná zvířata.

Hraboši dokážou v ovocném sadu zlikvidovat až dvě třetiny stromků. Okoušou je a stromy pak uschnou. A právě proto teď ovocnáři vyrážejí do sadů s netradiční výbavou. Plynové lahve a hadice nejsou zrovna tradiční výbavou pěstitelů jablek. Nezbytným doplňkem pro boj s hlodavci jsou prý ještě sluchátka, špunty do uší a brýle.

Najít chodbu od hrabošů nebývá problém - v sadu jich jsou stovky. Po výbuchu to na místě vypadá asi jako na právě zoraném záhonu. Tlaková vlna se od místa odpalu šíří asi 20 metrů. Rozbije hlodavcům chodby a usmrtí je.

Podle Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářská unie ČR, jde u nás zatím o experiment. Metoda se hodí spíš pro menší plochy sadů. Petr Kareš si ale už pochvaluje, že metoda pomáhá. Tam, kde hrabošům jejich chodby odpálil, se prý už nevracejí. 

V zahraničí se metoda podle ovocnářů používá už několik let a Petr Kareš ji považuje za šetrnější než jedy. Navíc je vhodná i tam, kde se pěstuje ovoce s označením bio.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info