Začíná české předsednictví V4. Zaměří se mimo jiné na odpady, ochranu klimatu, energetiku či biodiverzitu

Česká republika se dneškem na rok ujímá předsednictví Visegrádské skupiny, tzv. V4 [1]. Předsednictví ČR přebírá od Slovenska a v rámci něj bude pokračovat v rozběhnutých projektech a tématech. Konkrétně v oblasti životního prostředí to bude řešení problematiky oběhového hospodářství, ochrany klimatu, otázek energetické unie, podpory biologické rozmanitosti a dalších.

Mottem českého předsednictví, které potrvá od 1. července 2015 do 30. června 2016, je „V 4 Trust“ (lze číst také jako „We for trust“) – tj. společná důvěra. Toto heslo zahrnuje jednu z nejvýznamnějších hodnot visegrádské spolupráce. Tou je jedinečná míra vzájemné důvěry založená na funkčních, blízkých vztazích a na otevřené výměně názorů mezi partnery.

„Především proto je V4 nadále základním a klíčovým formátem spolupráce ve střední Evropě, a to zejména v dobách, kdy se do Evropy vrátily hospodářské a válečné konflikty, na něž bude třeba vedle dlouhodobě plánovaných aktivit stále častěji pružně reagovat,“ říká ministr Richard Brabec.

V oblasti životního prostředí bude MŽP klást důraz na problematiku oběhového hospodářství a změny evropské odpadové legislativy, na klimaticko-energetický rámec EU do r. 2030, revizi systému EU ETS a na mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, jemuž se na konci roku bude věnovat mezinárodní konference v Paříži.

„Tento rok je rozhodující pro mezinárodní jednání o ochraně klimatu, což je i vysokou prioritou v programu zemí V4. Na konferenci v Paříži budeme podporovat přijetí právně závazné smlouvy, která stanoví mitigační [2] závazky pro všechny smluvní strany a zahrne tak i největší producenty emisí skleníkových plynů. Tato smlouva by měla také přispět k dosažení udržitelného rozvoje prostřednictvím účinné adaptace na klimatické změny a současně řešit otázku financování opatření na ochranu klimatu,“ dodává ministr Brabec.

Mezi další priority českého předsednictví patří problematika ochrany ovzduší, naplňování Strategie EU pro biodiverzitu či podpora implementace Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat.

Program českého předsednictví V4 najdete na na této adrese.

Poznámky:

[1] Visegrádská skupina vznikla v roce 1991 po setkání prezidenta České a Slovenské federativní republiky Václava Havla, prezidenta Polské republiky Lecha Walęsy a předsedy vlády Maďarské republiky Józsefa Antala. V maďarském Visegrádu byla 15. února 1991 podepsána Deklarace o spolupráci mezi Českou a Slovenskou federativní republikou, Polskou republikou a Maďarskou republikou na cestě evropské integrace. Tento dokument se stal základem pro spolupráci čtyř středoevropských zemí s názvem Visegrádská skupina (Visegrad Group). Toto setkání prezidentů proběhlo symbolicky ve Visegrádu, kde se v r. 1335 sešli tři králové: Jan Lucemburský, král český, Karel Robert, král uherský, a Kazimír III., král polský, aby vyřešili vzájemné neshody a dohodli spolupráci. Naposledy ČR předsedala V4 v letech 2011/2012. Více o V4 najdete na na této adrese.

[2] opatření zmírňující dopady změn klimatu

Kontakt pro média:

Jana Taušová

zástupkyně tiskové mluvčí MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info