Souhrn událostí uplynulého dne – 1.7. 2015

O dotaci letos požádalo méně zemědělců, dostanou 32 miliard korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) letos obdržel méně jednotných žádostí o dotaci. Zemědělci jich poslali 29.221, což je o 665 méně než loni. Sdělili to dnes zástupci SZIF. Podle nich se letos prostřednictvím žádostí proplatí přibližně 32 miliard korun, záviset to bude na vývoji kurzu eura.

České mléko se dostává do krize, výrobcům se hromadí sušina

Výkupní ceny mléka meziročně klesly o 16 procent, zemědělci a zpracovatelé se dostávají do pomyslné krizové zóny. Příčiny tkví v zavedení ruských sankcí a především uvolnění mléčných kvót, které přes třicet let regulovaly objem produkce a exportu v evropských zemích.

Test: Třetina "totožných" potravin v ČR a Německu je rozdílná

Třetina vzorků ze 24 párů potravin prodávaných pod stejnou značkou v Německu a v ČR měla podle testu provedeného Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze odlišné složení. Všechny výrobky se přitom prezentovaly stejně, takže spotřebitel by očekával stejný obsah, uvedl na dnešním setkání s novináři koordinátor projektu Jan Pivoňka.

Zemědělci se přidali ke kritice evidence tržeb

Drobní zemědělci a živnostníci zkritizovali budoucí zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která by se mohla od února 2016 jako prvních týkat ubytovacích a stravovacích zařízení. Podle nich zničí drobné živnostníky a hospodské na venkově a zbudou pouze mrtvé vesnice. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info