Teplé počasí houbám nesvědčí. Je jich málo
03.07.2015 | Denik.cz
Milovníci smaženic či řízků z bedel jsou ve svém živlu. S létem pro ně totiž nastává ta správná doba na houbaření. A tak v těchto dnech mnohem častěji vyrážejí do lesů, spíše než za odpočinkem, za houbařskými úlovky.
„Najít můžou lidé v lesích například bedly nebo lišky. Kolem rybníků by mohli najít také hřiby, objevovat se začínají i křemenáče, protože právě teď nastává jejich doba," vyjmenoval jen některé možné úlovky Rudolf Mašek, předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. „Jelikož je ale teplo, růst brzo přestanou," doplnil houbař, který se svému největšímu koníčku věnuje už 50 let.
To, jak budou houby růst, závisí podle jeho slov na mnoha faktorech.
„V první řadě růst hub závisí na vlhku a teplu, to je nejdůležitější faktor," podotkl předseda českobudějovického mykologického klubu. „Dalším důležitým faktorem je pak vítr. Když už se v lesích konečně objeví první houby a začne nakonec foukat vítr, je s nimi amen," řekl Rudol Mašek a pokračoval ve vysvětlování: „Západní vítr je vlhký, což houbám svědčí. Jakmile sem ale začne proudit severovýchodní vítr, tak se růst hub zastaví, protože začnou červivět."
Předpověď počasí na následující dny hlásí teploty atakující hranici 35 stupňů Celsia, a tak musíme nejspíš počítat s tím, že se prozatím budeme domů z lesů vracet s poloprázdnými košíky.
„Musí se udělat podhoubí, což trvá tak 14 dní. Současně s tím musí být ale pořád teplo a vlhko, hlavně to vlhko. Čím větší bude pařák, tím víc je třeba, aby pršelo," vysvětloval předseda českobudějovického mykologického klubu. „Masáci, kteří rychle vyrazili, tak také rychle skončí. Vyrazily rovněž lišky, těch je hodně, ale jsou ještě maličké. Jestli se někdo chce vydat na houby, tak s malým košíčkem," doporučil budějovický mykolog s úsměvem. Zároveň podotkl, že příznivým obdobím bude pro houbaření září. „Houby budou méně červivé a ubude také hmyzu," řekl mykolog.
I letos můžou lidé v případě nejistoty chodit se svými houbařskými úlovky do mykologické poradny v Jihočeském muzeu. „Poradna je otevřená každé pracovní pondělí, vždy od 14.30 do 16.30 hodin. Nosit by měli lidé čerstvější houby. Vždy je třeba vědět, v jakém lese houby našli. A my jim řekneme název a samozřejmě i to, zda je daná houba jedlá nebo ne," informoval Rudolf Mašek.
Autor: Klára Skálová
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



