Houbaři loni lenošili. Nenasbírali ani 25 tisíc tun hub
05.07.2015 | iDNES.cz
Loňská houbařská úroda byla podle údajů ministerstva zemědělství podprůměrná. Statistika také ukazuje, že Čechům se do lesů příliš nechtělo. Ti, kteří do nich přesto vyrazili, v nich sesbírali celkem 24,9 tisíce tun hub, což je o osm tisíc tun méně než předloni. Nižší bylo i sesbírané množství borůvek, malin nebo ostružin.
Celkem si Češi loni odnesli domů z tuzemských lesů 38,2 tisíce tun lesních plodů, jejichž hodnota odpovídá zhruba 5,8 miliardám korun. Při zprůměrování každá česká domácnost sesbírala necelý šest kilogramů hub a zhruba další čtyři kilogramy jiných plodů. Údaje vyplývají z každoroční Zprávy o stavu lesa ministerstva zemědělství, kde jsou uvedeny v kapitole pod názvem Netržní produkce lesa.
Nižší množství sesbíraných hub může souviset s tím, že se lidem loni do lesů příliš nechtělo. Průměrný Čech byl loni v lese ani ne dvacetkrát, což je pětkrát méně než předloni. Ze zprávy také vyplývá, že houbaří 69,6 procenta Čechů, což je o šest procent méně než v roce 2013.
Data o nasbíraných plodech sbírá ministerstvo od roku 1994 a mezi jednotlivými roky značně kolísá. Rozdíly způsobuje většinou počasí a s tím spojená hojnost hub.
Důvodem poklesu v loňském roce mohou však být i relativně nízké ceny hub. Ty mohou odradit poloprofesionální sběrače. Český statistický úřad eviduje sice pouze ceny u žampionů, které se pěstují na farmách, pohyby jejich cen však mohou vypovídat o celkovém trendu na trhu. Letos v květnu tak stálo kilo žampionů bílých 76,41 koruny, zatímco loni to bylo ještě 84,27 koruny a předloni dokonce 91,44 koruny.
„V Česku je velký tlak na ceny ze strany řetězců na dodavatele. Jsme skoro na realizační ceně, prodejní cena je však diametrálně jiná. Největší rozdíl je marže výrobců,“ říká Václav Dolanský, šéf společnosti České houby, která pěstuje houby na dvou farmách v Soběslavi a Nedvědicích.
Údaje o sběru hub a dalších lesních plodů zjišťuje pro ministerstvo zemědělství agentura StemMark prostřednictvím tazatelského průzkumu mezi spotřebiteli.
| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | |
| Houby | 29,6 | 32,8 | 33 | 24,9 |
| Borůvky | 8,9 | 6,8 | 13,4 | 7,3 |
| Maliny | 2,1 | 3,4 | 2,8 | 2,1 |
| Ostružiny | 2,3 | 3,2 | 1,6 | 1,5 |
| Brusinky | 1,1 | 0,3 | 0,4 | 0,6 |
| Bezinky | 2,3 | 2,2 | 1,9 | 1,9 |
| Celkem | 46,3 | 48,7 | 53,1 | 38,3 |
Zdroj: Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2014
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



