Upozornění pro pěstitele sadby zeleniny, léčivých, okrasných a ostatních bylin

Výklad rostlinolékařských předpisů a novel těchto předpisů pro pěstitele rozmnožovacího materiálu bylin, týkající se povinnosti registrace, provedení soustavné rostlinolékařské kontroly a opatření sadby bylinných druhů rostlinolékařským pasem, pokud je tato určena k prodeji osobám, které se při podnikatelské činnosti zabývají pěstováním rostlin.

Dne 1. října 2014 nabyla účinnosti vyhláška č. 207/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 215/2008 Sb., o opatřeních proti zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů rostlin a rostlinných produktů. Změny ve vyhlášce byly vyvolané potřebou sladit fytosanitární předpisy ČR s předpisy EU (směrnice Rady 2000/29/ES, v platném znění). Ke změnám zavedeným vyhláškou č. 207/2014 Sb. patří i změna v příloze č. 9 části A oddílu I bodu 2.1. vyhlášky č. 215/2008 Sb. K rostlinám uvedeným v tomto bodě byly nově přiřazeny rostliny chřestu lékařského (Asparagus officinalis) a dále obecněrostliny všech bylinných druhů, kromě rostlin čeledi Gramineae, určené k pěstování, kromě cibulí, oddenkových hlíz, oddenků, osiva a hlíz.

Uvedené rostliny podléhají soustavné rostlinolékařské kontrole a při přemísťování na území EU musí být opatřeny rostlinolékařským pasem. V souvislosti s těmito povinnostmi platí pak i povinnost registrace podle § 12 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů (rostlinolékařský zákon) pro právnické a fyzické osoby, které se při podnikatelské činnosti zabývají pěstováním těchto rostlin, a jejichž produkce je určena k prodeji osobám, které se zabývají následným pěstováním těchto rostlin v rámci své podnikatelské činnosti.

Výjimku z uvedených povinností tvoří rostliny, které jsou určené k prodeji pouze konečnému spotřebiteli a jsou uváděny na trh ve formě, ze které je určení pro konečné spotřebitele patrné (podle způsobu balení, označení, zapěstování).

Obecně pak platí, že osoby registrované podle rostlinolékařského zákona (tzn. i pěstitelé sadby bylinných druhů) musí plnit povinnosti stanovené v § 13 tohoto zákona, a to včetně požádání ÚKZÚZ o provedení soustavné rostlinolékařské kontroly těchto rostlin. Uvedené rostliny musí být při jejich přemísťování opatřeny rostlinolékařským pasem v souladu s § 14 a § 20 odst. 1 tohoto zákona a podléhají soustavné rostlinolékařské kontrole podle § 15 tohoto zákona.

Další povinností stanovenou rostlinolékařským zákonem a navazující na předcházející ustanovení je, že osoby, které se při podnikatelské činnosti zabývají pěstováním zeleniny, léčivých, okrasných a ostatních bylin, jsou podle § 20 odst. 2 rostlinolékařského zákona oprávněny kupovat nebo jiným způsobem získávat rostliny bylinných druhů jen tehdy, jsou-li opatřené rostlinolékařskými pasy, a jsou povinny uchovávat rostlinolékařské pasy a vést o nich evidenci stanovenou v § 17 odst. 2 vyhlášky č. 215/2008 Sb. nejméně po dobu 1 roku ode dne jejich získání.

Bližší informace: karantena@ukzuz.cz

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info