Praha poslala do Mongolska čtyři klisny koně Převalského

Pražská zoologická zahrada přepravila do Mongolska ve spolupráci s armádou další čtyři klisny vzácného koně Převalského. Transport zkomplikovaly vysoké teploty a přívalové deště. Cesta se tak prodloužila zhruba o sto kilometrů.

Čtyři klisny – Querida, Rabea, Kirá a Paradise - odletěly z Prahy v sobotu a do svého cíle, chráněné oblasti Gobi B v Mongolsku, dorazily v noci na pondělí. Výprava tak přijela na místo po 36 hodinách. Klisny kromě cestování letadlem čekala i jízda autem. Přeprava zvířat se však neobešla bez komplikací.

"Letošní návrat divokých koní zkomplikovaly v Mongolsku přívalové deště, kvůli kterým se pozemní transport prodloužil zhruba o sto kilometrů," řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. "Další komplikací bylo menší zranění kolegyně, které jí ještě v letadle způsobila jedna klisna. Ve srovnání s loňskem se přeprava prodloužila o několik hodin," dodal Bobek.

Z Česka již odletělo patnáct koní

Klisny nyní pobíhají v aklimatizační ohradě v Mongolsku. Až si zvyknou na nové prostředí, zamíří do volné přírody v přísně chráněné oblasti.

V letech 2011 až 2014 již z Česka odletělo patnáct koní. V současné době jich žije čtrnáct a mají zatím osm hříbat. Naposledy odletěly do Mongolska tři klisny před rokem.

Pražská zoo se v chovu koně Převalského angažuje už déle a vede záchranný program těchto zvířat, pomocí kterého je vrací do volné přírody. V té byl kůň Převalský, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před čtyřiceti lety.

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info