V Dolním Němčí sklízí česnek, je ho ale o třetinu méně

Začala sklizeň tuzemského česneku, zemědělci se ale neradují. Kvůli suchému počasí budou výnosy až o třetinu nižší. Poslední ranou třeba pro pole u Dolního Němčí na Uherskobrodsku byla extrémní vedra posledních dnů, v regionu naposledy vydatně pršelo v květnu.

Ovoce a zelenina vypěstovaná v Česku je stále žádanější. Mezi plodiny z tuzemských polí, po kterých se zákazníci často shánějí, patří i česnek. Úroda zeleniny s ostrou chutí se ale letos nevyvedla. 

Třeba v Dolním Němčí, kde pěstují česnek ve velkém, v květnu, když to zemědělci nejvíc potřebovali, pršelo jediný den. Na úrodě se podepsalo i vedro z posledních dní. Ze dvou hektarů polí tak nesklidí obvyklých deset tun česneku, ale minimálně o třetinu méně. 

Jiřímu Talašovi z Tlumačova kromě počasí uškodili i zloději. V neděli v poledne nechal na dvě hodiny pole bez dozoru a zmizelo mu 80 kilo česneku. "Odhaduji škodu na deset až dvanáct tisíc korun," povzdechl si Talaš.

Česnek, který má sílu 

Před deseti lety kvůli ceně dominoval na pultech obchodů čínský česnek. Aroma a sílu tuzemských odrůd ale nenahradil. Podle odborníků totiž zahraniční odrůdy nemají tak výrazné silice, chuť dovozového česneku je proto výrazně slabší. 

Domácí produkce zažívá renesanci a cena česneku šla dolů. Předloni se český česnek prodával za 200 korun za kilogram, letos je to až o 70 korun méně. "Českého česneku jsme třeba před dvěma roky prodali necelých 20 tun, v loňském roce už to bylo přes 30 tun, takže ten objemový nárůst byl větší než 35 procent," uvedla mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková. 

Ještě v roce 2002 čeští farmáři zasadili česnek na 41 hektarech. Loni už ho pěstovali na více než čtyřech stech hektarech půdy a sklidili ho téměř dva tisíce tun. To bylo o více než tři sta tun více než v předchozím roce. Každý obyvatel Česka v roce 2013 zkonzumoval průměrně 900 gramů česneku.

Co je pro zákazníky plus, znamená pro producenty mínus. "Pokud nám cena nenahradí náklady, v žádném případě příští rok česnek dělat nebudeme," uvedl ředitel Agro Okluky Josef Juřenčák. Pro obec už staletí spjatou s česnekem by to byla špatná zpráva, Dolní Němčí má totiž česnek i ve znaku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info