Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 7. 2015

Slovenské zemědělství loni hospodařilo nejhůře od roku 2010

Slovenské zemědělství loni téměř zdvojnásobilo ztrátu na 4,7 milionu eur (127 milionů Kč), a dosáhlo tak nejhoršího výsledku od roku 2010. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zemědělství, které vývoj zdůvodnilo kromě jiného poklesem cen farmářských produktů.

V Dolním Němčí sklízí česnek, je ho ale o třetinu méně

Začala sklizeň tuzemského česneku, zemědělci se ale neradují. Kvůli suchému počasí budou výnosy až o třetinu nižší. Poslední ranou třeba pro pole u Dolního Němčí na Uherskobrodsku byla extrémní vedra posledních dnů, v regionu naposledy vydatně pršelo v květnu.

Nebojte se našeho jídla, vybízí polská vláda Čechy

Kampaň odstartovala v první polovině června. Cílem je až do konce srpna propagovat polské potraviny v České republice a také na Slovensku. Ve vestibulech metra a v hromadné dopravě se v posledních dnech objevily plakáty, na kterých se lidská ústa co nevidět zakousnou do lahodně vypadajících potravin.

Změna termínů výplat přímých plateb

Nejvíce se na výplatách Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) každoročně podílí přímé platby. V rámci těchto plateb pak největší část výplat zaujímá Jednotná platba na plochu (SAPS). V letošním roce dojde u platby SAPS ke změnám. Sníží se částka poskytovaná na tento dotační titul a zároveň oproti loňskému roku nebudou realizovány zálohy, jak byli žadatelé zvyklí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info