Pivovar Bernard prosperuje, hlásí rekordní tržby i zisk
10.07.2015 | E15 on line
Tržby Rodinného pivovaru Bernard loni meziročně stouply o pětinu na 541,1 milionu korun. Čistý zisk po zdanění vzrostl o téměř sedm procent na 65,2 milionu. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty dosažené současným provozovatelem pivovaru, který vznikl přeměnou společnosti Bernard Pivo v.o.s. v roce 2000.
Hlavní vliv na růst tržeb měly větší prodeje v tuzemských restauracích a nárůst exportu. Za hranice, zejména na Slovensko, směřovala pětina produkce pivovaru. „Důvodem pro nižší dynamiku v růstu čistého zisku byly především mimořádně navýšené reklamní výdaje spojené s nově uvedeným svrchně kvašeným pivním speciálem Bernard Bohemian Ale a s propagací Dne Bernarda,“ řekl deníku E15 finanční ředitel společnosti Jakub Fizeľ.
Rekordní hospodářské výsledky tak odpovídají dříve zveřejněnému údaji o loňském výstavu. Pivovar uvařil 265 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o 14,5 procenta více a zároveň nejvíc ve dvacetileté historii pivovaru. Bernard tak definitivně opustil kategorii malých pivovarů, kterou kdysi výrazně pomáhal formovat zakladatel a spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
Nárůst výstavu humpoleckého producenta byl zhruba šestkrát vyšší než v případě celého pivního trhu v ČR. Podle údajů svazu pivovarů se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,3 procenta více.
Letošní cíl: nárůst výstavu piva o osm procent
Ve výroční zprávě za loňský rok si jako cíl pro letošní rok stanovil nárůst výstavu piva o osm procent na zhruba 286 tisíc hektolitrů, růst tržeb o deset procent a zisku na 70 milionů. „Uváděná čísla jsou stále platná. Byť se první polovina roku vyvíjela především z pohledu výstavu piva lépe, než jsme plánovali, snažíme se dívat do budoucna konzervativně a plánované výsledky pro tento rok tak neměníme,“ podotkl Fizeľ.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



