Pivovar Bernard prosperuje, hlásí rekordní tržby i zisk

Tržby Rodinného pivovaru Bernard loni meziročně stouply o pětinu na 541,1 milionu korun. Čistý zisk po zdanění vzrostl o téměř sedm procent na 65,2 milionu. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty dosažené současným provozovatelem pivovaru, který vznikl přeměnou společnosti Bernard Pivo v.o.s. v roce 2000.

Hlavní vliv na růst tržeb měly větší prodeje v tuzemských restauracích a nárůst exportu. Za hranice, zejména na Slovensko, směřovala pětina produkce pivovaru. „Důvodem pro nižší dynamiku v růstu čistého zisku byly především mimořádně navýšené reklamní výdaje spojené s nově uvedeným svrchně kvašeným pivním speciálem Bernard Bohemian Ale a s propagací Dne Bernarda,“ řekl deníku E15 finanční ředitel společnosti Jakub Fizeľ.

Rekordní hospodářské výsledky tak odpovídají dříve zveřejněnému údaji o loňském výstavu. Pivovar uvařil 265 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o 14,5 procenta více a zároveň nejvíc ve dvacetileté historii pivovaru. Bernard tak definitivně opustil kategorii malých pivovarů, kterou kdysi výrazně pomáhal formovat zakladatel a spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Nárůst výstavu humpoleckého producenta byl zhruba šestkrát vyšší než v případě celého pivního trhu v ČR. Podle údajů svazu pivovarů se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,3 procenta více.

Letošní cíl: nárůst výstavu piva o osm procent

Ve výroční zprávě za loňský rok si jako cíl pro letošní rok stanovil nárůst výstavu piva o osm procent na zhruba 286 tisíc hektolitrů, růst tržeb o deset procent a zisku na 70 milionů. „Uváděná čísla jsou stále platná. Byť se první polovina roku vyvíjela především z pohledu výstavu piva lépe, než jsme plánovali, snažíme se dívat do budoucna konzervativně a plánované výsledky pro tento rok tak neměníme,“ podotkl Fizeľ.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info