Test jablečných ciderů: nápoje velkých značek v ochutnávce propadly

Test MF DNES odhalil, že alkoholický nápoj ze zkvašeného jablečného moštu je lepší kupovat od menších výrobců. Průmyslové cidery od velkých známých společností jsou sice levnější, podle testu ale nemají tak přirozenou chuť.

Ve světě existují dva typy tohoto nápoje - francouzský cidre (čti sídr) a anglický cider (čti sájdr). Rozdíly jsou velké. Francouzská varianta musí být vždy vyrobená z čerstvé lisované jablečné šťávy, není možné používat koncentráty. Zatímco u anglického typu je povoleno používat jablečný koncentrát, přidávat vodu, aromata nebo další náhražky. V testu MF DNES byly zastoupené oba typy.

Při ochutnávání to nejvíc schytaly hlavně výrobky od velkých značek. Celkově malé řemeslné cidery dopadly lépe než ty velké průmyslové.

„Průmyslový cider je podle mne umělý, možná zbytečně přeslazený,“ míní Václav Synáček, majitel pražského baru specializovaného na cidery.

Vítězem testu tak je český výrobce Vendy Ranč z Hranice u Aše, který vyrábí Rossbach Cider. Naopak nejhorší hodnocení získaly Carling a Kingswood, hlavně za umělou chuť. Jak je vidět, jen masivní reklama někdy nestačí.

Jednotlivé výrobky se dost lišily v obsahu alkoholu. Redakce je proto dala testovat do Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského, zda výrobci v tomto ukazateli neklamou. Dobrá zpráva: obsah alkoholu odpovídal etiketám. 

Mezi testovanými výrobky byly také velké cenové rozdíly. Stály od 60 do 200 korun za litr. Levnější byly ty od velkých známých společností. 

Autor:Hana Večerková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info