Žně začaly s předstihem, průměrný výnos obilovin je 5,57 tuny/ha

Žně začaly letos s mírným předstihem, protože vysoké teploty a nedostatek vláhy ovlivnily dozrávání obilovin. Přesto je zatím sklizeno 2,68 procenta ploch obilovin, zatímco loni touto dobou byl sklizen skoro dvojnásobek plochy. Uvedlo to dnes ministerstvo zemědělství.

Průměrný výnos obilovin podle Státního zemědělského intervenčního fondu činí 5,57 t/ha. Loni u základních obilovin to bylo podle Českého statistického úřadu 6,09 t/ha. Zrno je podle ministerstva letos kvůli suchu drobnější. V uplynulém týdnu se sklízel hlavně ozimý ječmen, který zmizel skoro ze čtvrtiny osetých polí.

Nejrychleji jdou práce v Jihomoravském kraji, kde se začala sklízet i řepka, její výnos je 2,75 t/ha. Na Karlovarsku naopak sklizeň obilovin a řepky ještě nezačala.

Podle pondělního odhadu ČSÚ by úroda obilovin letos měla meziročně klesnout o 14,1 procenta na 6,815 milionu tun. Úroda řepky by se měla meziročně snížit o 21,8 procenta na 1,202 milionu tun.

Důvodem předpokládaného poklesu je nižší očekávaný výnos. Podle ČSÚ by měl činit 5,23 tuny z hektaru, což je o 14,1 procenta méně než loni. "Snížení hektarového výnosu ve srovnání s loňským rekordním rokem se očekává u všech druhů základních obilovin, zejména pak u ozimého ječmene a ozimé pšenice," uvedl ČSÚ.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info