Bouře poničila Lesům ČR 214.000 kubíků dřeva, škody činí 170 mil.

Bouře se silným větrem poničila v noci ze 7. na 8. července státním Lesům České republiky (LČR) přibližně 214.000 metrů krychlových dřeva. Finanční škody podnik odhaduje na 170 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Nejvíce je postiženo Hanušovicko v severní části Olomouckého kraje. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi a podnik dosahuje zisků v řádu miliard korun ročně.

V lesích na Hanušovicku, u města Králíky a obce Dolní Morava již lesníci začali s odklízením 130.000 metrů krychlových kalamitního dříví. Na sousedním Orlickoústecku vichřice poškodila 35.000 metrů krychlových dřeva. "Rozsah prací odpovídá více než ročnímu objemu těženého dříví v postižených lokalitách," řekl technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Vyčíslených 214.000 metrů krychlových poškozeného dříví představuje zhruba tři procenta z celkových plánovaných ročních těžeb podniku. Letos budou asi na úrovni 7,67 milionu metrů krychlových.

V okolí Dolní Moravy, Mladkova, Lichkova, Boříkovic a také u Šedivce, Nekoře a Pastvin je až do října zakázán vstup do lesa. "Žádáme veřejnost, aby nařízení respektovala. V lesích se bude pohybovat těžká technika, chceme předejít případnému střetu. Lidé by se měli také vyhnout lesům s polomy. I tam hrozí nebezpečí," uvedl Lidický.

Silný vítr porážel stromy v majetku Lesů ČR také na Karlovarsku, Plzeňsku, Teplicku, Jihlavsku i jinde. "Šlo však o jednotky tisíců metrů krychlových, tedy o nic zásadního," uvedla mluvčí.

S dřívějšími velkými kalamitami není současná větrná epizoda srovnatelná. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyril v lednu 2007 bylo v lesích státního podniku poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info