Česko opět čekají tropy a bouřky

Další obzvláště horké období čeká v nejbližších dnech Česko. Teploty v pátek a sobotu vystoupají až na 36 stupňů. Horka však rychle vystřídají bouřky, v neděli tak rázem bude zhruba o deset stupňů chladněji.

Nejvyšší denní teploty dosahující 35 i 36 stupňů Celsia Česko již letos v červenci zažilo, v polovině měsíce ale přichází další vlna veder. Bouřky by ji měly zchladit již po dvou dnech. Nejtepleji bude v příštích dnech na jižní Moravě, kde meteorologové očekávají maxima mezi 32 a 36 stupni, jen o stupeň nižší budou nejvyšší denní teploty ve většině regionů v Čechách. Chladněji, stále však kolem 30, bude v Olomouckém kraji a v horských oblastech. V sobotu bude situace obdobná. Účastníci ostravského festivalu Colours of Ostrava mohou očekávat v pátek až 32, v sobotu i 34 stupňů. Zejména od sobotního odpoledne je ale zchladí bouřky.

Bouřky se mohou ojediněle objevit již v pátek, v sobotu jich ale bude od západu přibývat a mohou být intenzivní. Teploty po nich v neděli výrazně poklesnou, denní maxima budou v Čechách mezi 23 a 27 stupni Celsia, na Moravě může být nanejvýš 30 stupňů. V neděli také bude nadále pršet. Jak vydatné budou na kterých místech bouřky a deště, meteorologové ještě nedokážou říct, přesné informace mají v takových případech pouze s malým předstihem. "Je možné, že nedělní bouřky budou docela nepatrné, pár kapek. Ale mohou také přijít bouřky s kroupami, přívalovými dešti a silnými nárazy větru," upozornila meteoroložka ČT Taťána Míková. V dalších dnech se bude pozvolna oteplovat, teploty se v polovině příštího týdne opět mohou dostat až k 35 stupňům.

Kdo se bude chtít v příštích dvou horkých dnech jít vykoupat, musí se připravit na to, že se na některých místech ve vodě zchladí velmi výrazně. V posledních dnech teplota vody v nádržích klesala, na Seči dokonce z 25 na pouhých 20 stupňů. Kdo potom chce splouvat řeky, musí se smířit s tím, že bude z lodě vystupovat častěji než obvykle, protože jsou toky velmi suché. Například Ohře je splavná až pod Nechranickou přehradou, na dalších oblíbených řekách v Čechách, jako je Berounka, Sázava nebo Lužnice, potom není dost vody pod jezy. "Vodáci tak mohou vyhledávat neobvyklé terény, jako například Černou strouhu pod Týncem nad Labem nebo dolní tok Vltavy pod Vraňany ku Mělníku," doporučil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Střední a dolní toky jsou splavné na Labi a Jizeře, dolní tok ještě na Orlici a Ploučnici.

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info