Souhrn událostí uplynulého dne – 16.7. 2015

Průměrná česká domácnost loni nasbírala skoro šest kilogramů hub

Loňský rok byl pro české houbaře lehce podprůměrný. Každá domácnost nasbírala v průměru 5,99 kilogramu hub, za posledních 20 let to však bylo 6,15 kg. Proti předloňsku se množství nasbíraných hub loni snížilo téměř o dva kilogramy. Vyplývá to z šetření agentury STEM/MARK, kterého se koncem loňského roku účastnilo 1035 lidí.

Největší světový vývozce mléka kvůli propadu cen propouští

Novozélandská společnost Fonterra, která je největším světovým vývozcem mléka, bude kvůli propadu světových cen této potravinářské komodity propouštět. Ceny mléka ve světě klesly z rekordů roku 2013 již o plných 60 procent a hlavní příčinou je letošní citelný výpadek čínské poptávky v době, kdy producenti ve světě výrazně zvýšili nabídku.

Zelináři si při letošní sklizni mimořádně mnou ruce

Největší pěstitel zeleniny na Litoměřicku, zdejší společnost Agrokomplex, zaznamenává po hubenějších letech, hlavně po povodni v roce 2013, letos dobrou úrodu. Důležitým faktorem pro příznivý vývoj plodin měl už teplý a hlavně deštivý červen, kdy v oblasti spadlo 100 milimetrů srážek. Počasí je zelinářům nakloněno i v průběhu sklizně.

Ministr Jurečka: Chystáme bič na nepoctivé vinaře. Sudové víno bude povinně opatřené kontrolní páskou

Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték. Novela by měla začít platit v příštím roce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info