Domácí porážky skotu by mohly být až do čtyř let zvířete

Farmáři budou mít nejspíš možnost doma porážet skot až do 48 měsíců věku, dosud mohou jen do dvou let zvířete. Starší zvířata musí na jatka. Tato změna by se měla objevit v připravované novele veterinářského zákona na návrh antibyrokratické komise. ČTK o tom dnes informoval předseda komise při ministerstvu zemědělství Josef Stehlík.

Nutné porážky zvířat například z důvodu nemoci nebo zranění by se mohly hlásit veterinářům až zpětně. Podle ministerstva je zatím předběžné uvádět k novele bližší informace. Návrh ještě nebyl odeslán do meziresortního připomínkového řízení.

Zemědělec, který má hospodářství a bude chtít dělat domácí porážku skotu, nebude muset být kvůli domácí porážce evidován. Domácí porážku bude muset nahlašovat tři dny před úkonem místo současného týdne, uvedl Stehlík.

Zatím se podle něj pouze diskutuje i o možnosti změny administrativních podmínek při porážkách jelenovitých zvířat. Podle představ komise by se neměla hodnotit jako skot, ale být v mírnějším režimu, jako jsou porážky ovcí a koz. Mohla by se tak porazit a teprve následně ohlásit veterinární správě.

Komise připravila i další zjednodušující návrhy. Do připravované novely rostlinolékařského zákona by se tak mohla dostat možnost, aby zemědělci nemuseli posílat sezonní pracovníky na školení, pokud by měli pracovat s ochrannými přípravky na rostliny.

Práce komise je podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy pozitivní. Podle něj by se díky stálému jednání s úředníky mohl změnit jejich pohled při přípravě nových předpisů a norem, mohli by více brát ohledy na nezvyšování byrokracie.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info