Jsou konvenčně hospodařící zemědělci hlupáci?

Označit veřejně v médiích konvenčně hospodařící zemědělce za, slušně řečeno, hlupáky, kteří prakticky nic neumí, na rozdíl od těch zemědělců, kteří hospodaří ekologicky, což chce údajně ten pravý kumšt, by se zdálo až do včerejška za prakticky nemožné. Protože takovéto urážky nemají ve slušné společnosti, kde panuje vzájemná úcta a respekt k práci toho druhého, místo ani při veškeré svobodě tisku a vyjadřování.

Bohužel opak je pravdou, a situace je o to horší, že takový to názor se objeví v titulku rozhovoru uveřejněného 20. 7. 2015 v magazínu portálu www.aktualne.cz.A celá věc je o to závažnější, že  při  porovnání údajů z ekologického a z konvenčního zemědělství právě to ekologické nevychází zrovna lichotivě.Výměra půdy obhospodařované v ekologickém režimu se dnes blíží 500 tisícům  ha. Podíl půdy obhospodařované v ekologickém režimu na zemědělském půdním fondu tak dosahuje v České republice přes 12 %. Pro ilustraci - v sousedním Německu je to přitom asi 5 %, v Polsku, s výjimkou severních vojvodství, méně než procento.  Na těchto 500 tisících ha hospodaří asi 4200 subjektů, tj. asi 15 % celkových žadatelů o dotace. Přitom bylo v roce 2013 registrováno jen pouhých 421 subjektů vyrábějících biopotraviny.

Více než 83 % ploch obhospodařovaných v ekologickém režimu představují trvalé travní porosty (louky a pastviny), jenom 12 % z výše zmíněných 500 000 ha (tedy asi 60 000 hektarů) je vedeno jako orná půda, zbylých 5 % zaujímají ostatní plochy, vinice a chmelnice. Trvalé travní porosty v ekologickém režimu představují zhruba 415 000 hektarů z 1 milionu hektarů TTP v zemědělském půdním fondu ČR.  Například ve Francii je podíl orné půdy v ekologickém režimu vyšší než 50 %, v Dánsku je to více než 80 %.

Žadatelé o dotaci na TTP v režimu ekologického zemědělství musí pro obdržení dotací z programu rozvoje venkova splňovat minimální zatížení 0,3 VDJ na ha, to jsou například dvě dospělé ovce na hektar louky či pastviny, či jedna kráva na více než 3 hektary (tedy pro laickou představu: jedna kráva na plochu odpovídající asi pěti fotbalovým hřištím).

Poměrně nízký podíl orné půdy a nízká požadovaná úroveň zatížení vede k tomu, že podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin je velmi nízký a zřídkakdy se dostane přes jedno procento. Většina biopotravin (kolem 60 %) na pultech českých obchodů navíc pochází ze zahraničí. A pokud jde o dotace, v roce 2003 bylo v České republice v rámci agroenvironmentálního opatření ekologické zemědělství vyplaceno formou dotací 230 milionů korun, zatímco v roce 2014 to již byla téměř 1,419 miliardy korun. Hodnota roční bio-produkce se přitom odhaduje na 0,95 mld. Kč.  To znamená, že v ČR je bioprodukce dotováno ne ze 100 %, ale téměř ze 150 %.Takovéto vynakládání peněz z veřejných rozpočtů se zdá, mírně řečeno, poněkud nehospodárné. Ano, hospodaření v režimu ekologického zemědělství je k přírodě šetrné, protože se na ekologického zemědělce vztahují poměrně přísné požadavky a pravidla. Na tomto místě je třeba ovšem říci, že i na konvenční zemědělství se vztahují velmi přísné regule a konvenční zemědělec rozhodně neřeší všechny svoje problémy aplikací pesticidu.

Konvenční zemědělec si tak možná nebude připadat jako hlupák po přečtení rozhovoru na Internetu, ale po zjištění jakým způsobem je u nás dotována bioprodukce bez odpovídajícího výsledku. Rozhodně nechceme přilévat olej do ohně a poštvávat proti ekologické a konvenční zemědělce, jak se to podařilo autorce i respondentce výše uvedeného článku. Našich členů, kteří se rozhodli hospodařit ekologicky, si velmi vážíme a jsme rádi, že se u nás hospodaří šetrně a ohleduplně k životnímu prostředí. Jsme jako Agrární komora ČR přesvědčeni, že ekologické zemědělství je velmi dobrou alternativou zejména pro menší a střední zemědělce, kteří chtějí svoji výrobu specializovat, a pokud se při tomto typu zemědělské produkce vytváří přidaná hodnota a podporuje se zaměstnanost na venkově, je to jedině dobře. S podobnou filozofií a s inspirací ze zahraničí se u nás také ekologické zemědělství zavádělo.

Více informací:

  • Ing. Dana Večeřová, ředitelka marketingu a komunikace
  • tel.: 296 411 184, 602 704 859
  • e- mail: vecerova@akcr.cz
  • Internet: www.akcr.cz
  • Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info